IZVJEŠTAJI

Evropski mediji o Brexitu: Olakšanje, gubitak i neuspjeh

Način na koji EU gubi jednu članicu po prvi put u historiji je tragičan poraz za sve

Građani Londona slave Brexit. AFP

E. Ma. / Avaz.ba

1.2.2020

Vijest da Velika Britanija izlazi iz EU najvažnija je danas u svim evropskim medijima, a reakcije su uglavnom identične - mnogi izražavaju olakšanje što je ovaj proces završio nakon pune tri godine, ali i zabrinutost oko onoga što sada slijedi. 

- Kao kradljivac u noći, Velika Britanija napušta Evropsku uniju. Način na koji EU gubi jednu članicu po prvi put u historiji je tragičan poraz za sve - piše belgijski "De Morgen".

"Irish Times" piše da je Brexitje ogroman gubitak.

- EU će biti slabija... A Irska je izgubila važnog saveznika u Evropskoj uniji - piše ovaj portal.

Belgijski "le Soir"bkaže da je "ovo olakšanje, gubitak i neuspjeh". Ovaj dnevnik naziva Brexit historijskom prekretnicom. 

- Kada London napusti zajednicu, sve ostale članice će se osjećati kao siročad, posebno one koje nikad nisu vjerovale u evropske integracije - piše italijanski "Sole 24 Ore".  


Spuštanje zastave Velike Britanije ispred Evropskog parlamenta. AFP

EU će izgubiti veliki dio svoje populacije i osjetiti rupu od 60 milijardi eura u svom budžetu, ali i imati samo jednog člana u UN-ovom Vijeću sigurnosti koji posjeduje nuklearno oružje, piše komentator francuskog "Les Echosa".

- Rasprava o budućnosti EU podudara se s vrlo delikatnim momentom u međunarodnoj zajednici - piše pak španski "El Pais".

- Ako se Britanci ikad vrate u Evropsku uniju, to će biti organizacija koja će biti uvelike drugačija od one kakva je sada. Je li to loša stvar - pita se austrijski "Der Standard".

- Postoji velika zabrinutost u Briselu da s obale stiže veliki konkurent - piše njemački poslovni list "Handelsblatt".

Brexit bi mogao postati izvor zavisti ako Britanci sada pokažu sve za što su sposobni, izvještava francuski "Le Figaro".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.