KINA

Doktori rade po 12 sati: Ne jedu i ne piju, a kada skinu maske, lica im izgledaju jezivo

Svakodnevno rizikuju svoje živote

Doktori brinu o pacijentima zaraženim koronavirusom više od 12 sati. AFP

Avaz.ba

2.2.2020

Doktori, sestre i ostalo medicinsko osoblje u kineskom Vuhanu, epicentru širenja smrtonosnog koronavirusa, svakodnevno riskiraju svoje živote.

Kina je poduzela neviđene korake u borbi protiv smrtonosne epidemije, koja je započela u centralnom gradu Kine, uključujući i zaključavanje provincije od 60 miliona ljudi, ali na prvoj liniji bitke, u bolničkim odjeljenjima ljekari i medicinske sestre kažu da im nedostaju osnovna sredstva i da se suočavaju s fizičkim prijetnjama. 

Mediji prenose kako doktori brinu o pacijentima zaraženim koronavirusom više od 12 sati, bez pauza za ručak i spavanje, a na društvenim mrežama pojavila se i fotografija na kojoj se vide tragovi na njihovim licima zbog dugog nošenja maski.

Jedan ljekar u bolnici u Vuhanu rekao je da nije bio kod kuće dvije sedmice, a tokom noćne smjene imao je 150 pacijenata, koji su čekali na pregled u ambulanti.

- Svi pacijenti su uznemireni, a neki postaju i očajni nakon nekoliko sati čekanja na hladnoći - rekao je doktor.

Neimenovani doktor, jedan od mnogih koji pokušavaju da pomognu ljudima u mjestu u kojem je izbila epidemija, istakao je da se suočavaju i s verbalnim prijetnjama.

- Čuo sam jednog pacijenta u redu kako kaže da je čekao toliko dugo, da je htio da nas izbode. Zabrinut sam. Ubijanje neće smanjiti red, zar ne? - upitao je doktor.

Mediji prenose da je zabrinutost ljekara opravdana, nakon što je u srijedu dvojicu doktora u Vuhanu pretukao član porodice pacijenta s pneumonijom, koju je prouzrokovao virus. Jednom doktoru je pocijepana zaštitna oprema u zaraženoj zoni.

Od koronavirusa umrlo 259 ljudi. AFP

- Doktori i sestre rade bez prekida, čak su i noćne smjene pune. Okruženi smo ljudima koji sve vrijeme kašlju na nas - istakao je doktor.

Drugi medicinski radnici u gradu rekli su da se snabdijevanje osnovnom opremom poboljšalo, ali još nije dovoljno.

Doktor u bolnici Tongji rekao je da je nosio istu zaštitnu odjeću tokom desetosatne smjene zbog nestašica.

- Oprema se treba mijenjati svaki put kada se izađe iz zaražene zone. Nosim pelene za odrasle i trudim se da pijem manje vode tokom smjene kako ne bih morao da idem u kupatilo. To važi i za moje kolege - istakao je on.

Prema posljednjim podacima, od koronavirusa umrlo je 259 ljudi, dok je skoro 12.000 oboljelo širom svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.