ANKETA

Kancelarka Angela Merkel ostaje najpopularniji njemački političar

Dobila 59 od 100 poena i zadržala lidersku poziciju

Angela Merkel. Avaz

Avaz.ba

4.2.2020

Kancelarka Angela Merkel ostaje najpopularniji njemački političar, sudeći po anketi koju je proveo institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa, objavljenoj jučer. 

U prvoj rang-listi instituta Forsa u ovoj godini Merkel je dobila 59 od 100 poena i zadržala je svoju poziciju iz prošle ankete. Forsa redovno utvrđuje nivo povjerenja koji njemački građani imaju u svoje političare.


Njemačka kancelarka. Avaz

- Veliko povjerenje koje uživa Angela Merkel pokazuje da se ona u javnosti smatra nekom vrstom predsjedničkog kancelara koji se postavlja iznad stranačkih i političkih svađa – izjavio je Manfred Gulner (Guellner), čelnik Forse, komentirajući rezultate ankete.

Čelnik njemačke stranke Zelenih Robert Habek (Habeck) slijedi iza Merkel na drugom mjestu s 50 poena, bilježeći pad od jednog poena s prethodne ankete, uprkos tome što je kritiziran u širokoj javnosti zbog agresivnih izjava o američkom predsjedniku Donaldu Trampu (Trump) u Davosu.

Habek je nazvao govor koji je održao Tramp na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu kao najgori govor koji je čuo u životu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.