SVIJET Od katoličkih svećenika se traži da se pridržavaju pravila celibata

Papa Franjo nije odobrio zaređivanje oženjenih svećenika u Amazonu

Biskupi su ovu mjeru podržali prošle godine

Fena
12.02.2020 13:19

Papa Franjo: Odlučio ostati vjeran tradicionalnom stavu Crkve

Foto: Arhiv

Papa Franjo donio je odluku da ne dozvoli zaređenje oženjenih muškaraca u regiji Amazona kao načina rješavanja nestašice katoličkih svećenika.

Biskupi su ovu mjeru podržali prošle godine, ali za odluku je bilo potrebno Papino odobrenje kako bi se ona implementirala, prenosi BBC.

Od katoličkih svećenika se traži da se pridržavaju pravila celibata, osim u slučajevima kada su se oženjeni anglikanski svećenici konvertirali na katoličanstvo.

Celibat se smatra odanošću nečijeg života Bogu. Papa je odlučio ostati vjeran tradicionalnom stavu Crkve i ne otvarati još jedno polje za sukob s desnom crkvenom strujom.

Papa je rekao da postoji potreba za svećenicima koji mogu iznutra razumjeti amazonsku kulturu i tradiciju. Pozvao je biskupe da ohrabruju one koji žele postati misionari u regiji Amazona.

U oktobru prošle godine u Vatikanu se sastao sinod od 184 biskupa kako bi razgovarali o budućnosti Crkve u Amazonu. Bilo je prijedloga da bi se trebalo omogućiti starijim, oženjenim muškarcima da postanu svećenici.

Međutim, oni bi trebali biti muškarci koji su posebno cijenjeni i po mogućnosti potječu iz domorodačkih zajednica u kojima namjeravaju raditi.

Procjenjuje se da najmanje 85 posto sela u Amazonu nije u mogućnosti da drže misu svake sedmice zbog nedostatka svećenika. Za neke se kaže da svećenika vide samo jednom godišnje.

Komentari

NA VRH