ADVOKAT TVRDI

Asanž bi mogao zatražiti politički azil u Francuskoj

Osnivač "WikiLeaksa"

Osnivač "WikiLeaksa" traži azil u Francuskoj. AFP

Fena

21.2.2020

Džulijan Asanž (Julian Assange), osnivač "WikiLeaksa", mogao bi ponovo zatražiti azil u Francuskoj kako bi izbjegao izručenje Sjedinjenim Američkim Državama, gdje bi se mogao suočiti sa suđenjem zbog objave povjerljivih dokumenata, saopćio je u petak njegov advokat Erik Dupon-Moreti (Eric Dupond-Moretti).

- Član 53 našeg ustava omogućava Francuskoj da odobri azil čovjeku kome se prijeti zato što je koristio slobodu izražavanja - kazao je Dupon-Moreti za emitera programa "Europe 1".

Pozivajući se na specijalni izvještaj Ujedinjenih naroda o torturi i na medicinske dokaze, francuski advokat, član Asanžovog pravnog tima, dodao je da bi se zahtjev za azil mogao uputiti zbog zdravstvenih razloga.

On tvrdi da Asanž, "pored psihičkog uznemiravanja, pokazuje sve simptome dugog izlaganja psihološkoj torturi".

Osnivač "WikiLeaksa" traži azil u Francuskoj. AFP

Asanž je 2015. zatražio od Francuske da mu odobri politički azil, ali je njegov zahtjev odbačen.

Australski 48-godišnji kompjuterski programer objavio je 2010. putem svog web-sajta "WikiLeaks" gomilu američkih povjerljivih informacija i vojnih izvještaja koji pokazuju da je Vašington špijunirao svjetske čelnike.

Od 2012. boravio je u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbjegao hapšenje. Asanž je 2019. izbačen iz ambasade i zatočen je u Londonu zbog kršenja odredbi kaucije. Od tada boravi u zatvoru i riskira izručenje Sjedinjenim Državama kako bi mu sudile.

Sjedinjene Američke Države traže Asanža po 18 tačaka optužbe za planiranje hakiranja vladinih kompjutera i kršenje zakona o špijunaži. Londonski sud započet će u ponedjeljak ročišta na kojima će se odlučiti treba li Asanž biti izručen Sjedinjenim Državama ili ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.