KRIZE

Migranti iz Turske nadiru kroz njive ka granici, grčka policija ih dočekala suzavcem

Bugarska šalje dodatnih 1.000 vojnika na svoju granicu

Migranti prelaze preko polja. Screenshot

Avaz.ba

28.2.2020

Stotine migranata koje su se nalazile u Turskoj stiglo je danas na granice Grčke i Bugarske koje su upozorile da ih neće primiti.

Ankara je prethodno najavila da neće više sprečavati odlazak migranata u Evropu. 

Migranti od kojih neki u naručju nose malu djecu i nešto stvari idu pješice putevima i preko polja. Neki na licu nose zaštitne maske kako bi se sačuvali od epidemije koronavirusa.

Grčka i Bugarska, obje članice EU, upozorile su da neće primiti migrante na svoju teritoriju. 


Grčka policija je upotrijebila i suzavac i dimne bombe na jednom graničnom prijelazu kako bi zadržala migrante na turskoj strani, dok Bugarska šalje dodatnih 1.000 vojnika na svoju granicu s Turskom, prenose tamošnji mediji.

Na prijelazu Pazarkule desetine migranata naišle su na bodljikavu žicu i dim. Neki su se vratili na ničiju zemlju između dvije granice. Gradonačelnik pograničnog grada Orestijada tvrdi da su se turski graničari povukli i ostavili otvorenu granicu.

Pogranični izvori rekli su za Katimerini da su u toj oblasti pojačane patrole i da je duž obale rijeke Marice podignuta bodljikava žica kako bi se osiguralo da "svaki centimetar" granice bude zaštićene.

Bugarska je poslala žandarmeriju na granicu s Turskom i pojačala pomorsku sigurnost zbog mogućeg priliva ilegalnih migranata koji bježe od vojnih sukoba u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.