ŠVICARSKA

Udarac za autoindustriju: Zbog korone otkazan salon u Ženevi

Nastat će ogromni finansijski gubici za organizatora i izlagače

Zabrana vrijedi od danas do 15. marta. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

29.2.2020

Više hiljada novinara i više od 600.000 drugih posjetilaca ove godine neće uživati na Salonu automobila u Ženevi. Samo tri dana prije početka službenog programa organizatori su zbog zabrane koju je donijela Švicarska bili prinuđeni otkazati čitav događaj. 

Naime, švicarska vlada danas je zbog povećanog broja slučaja zaraze koronavirusom u Evropi i Švicarskoj potpuno zabranila sve javne priredbe i okupljanja za više od 1.000 ljudi

Zabrana vrijedi od danas do 15. marta, dana koji je trebao biti posljednji dan najpoznatijeg i najvažnijeg evropskog salona automobila. 

Zabrana vrijedi od danas do 15. marta. Agencije

Otkazivanjem salona nastat će ogromni finansijski gubici za organizatora i izlagače. 

Samo je organizator od iznajmljivanja prostora i ulaznica namjeravao uprihoditi nekoliko desetina miliona švicarskih franaka. Gubici za izlagače još su veći i prve procjene govore da će svi zajedno izgubiti mnogo više od 100 miliona eura. 

Naime, svi izlagači već su postavili štandove, dopremili ogromne količine opreme i automobila u Ženevu, a mnogi od njih su i razvili skupe konceptne automobile čija je jedina svrha bila prikazivanje u Ženevi. 

Sada će za nebrojene premijere novih automobila morati pronaći alternativna rješenja. Strahuje se da će i izostanak promocije u Ženevi smanjiti prodaju novih automobila jer će oni biti bitno manje prisutni u medijima. Ogromne gubitke zabilježit će i hotelijeri jer će se otkazati više od 100.000 noćenja, aviokompanije i mnogi drugi koji neizravno profitiraju od salona u Ženevi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.