KRIZA

Grčka podigla nivo zaštite granica do maksimuma: Migranti će biti vraćeni

Micotakis i Mičel će posjetiti Evros, granični prijelaz s Turskom

Migranti čekaju na prolazak u EU. AFP

Avaz.ba

2.3.2020

Grčki premijer Kiriakos Micotakis rekao je da je Grčka odlučna u tome da štiti svoje granice i upozorio migrante da "ne pokušavaju ući u zemlju ilegalno jer će biti vraćeni".

Micotakis je također rekao da će u utorak s predsjednikom Evropskog vijeća Čarlsom Mičelom (Charles Michel) posjetiti Evros, granični prijelaz s Turskom.

Grčka je u stanju maksimalne pripravnosti kako bi zaštitila svoje granice od priliva hiljada migranata.

Naše vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo je podići nivo zaštite na granicama na maksimum - rekao je Micotakis nakon kriznog sastanka vlade. 

Hiljade migranata na granici. AFP

Grčka je danas saopćila kako se suočava s ozbiljnom prijetnjom dok se hiljade migranata okupljaju na njenim granicama, nakon što je Turska odlučila pustiti migrante prema zapadnoj Europi.

- Turska koordinira i ohrabruje kretanje - rekao je novinarima portparol grčke vlade Stelios Pecas, istakavši da se radi o "prijetnji nacionalnoj sigurnosti zemlje”.

Turska je otvorila svoje granice s Evropom, Grčkom i Bugarskom, dajući slobodan prolaz hiljadama izbjeglica i migranata. Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.