TURSKA KRIVI GRČKU

Dvanaest migranata umrlo od smrzavanja nakon protjerivanja s grčke granice

Autentičnost fotografija nije se mogla odmah potvrditi iz nezavisnih izvora

Pronađena smrznuta tijela migranata. Agencije

N. Aj. / Fena

2.2.2022

Najmanje 12 migranata umrlo je od smrzavanja u turskom gradu Edirne duž granice s Grčkom u srijedu nakon što su im grčke vlasti navodno uskratile ulazak u zemlju, saopćio je turski ministar unutrašnjih poslova u srijedu.

- Dvanaest od 22-oje migranata koje su odvratili grčki graničari, skinuli su s njih odjeću i obuću, umrlo je od smrzavanja - objavio je ministar Sulejman Sojlu (Suleyman Soylu) na Twitteru, postavljajući okrutne slike tijela razbacanih oko, kako on tvrdi, graničnog prijelaza Ipsala.

Temperatura u Ipsali iznosila je dva stepena Celsiusa, uz kišu, javila je lokalna meteorološka agencija.

Autentičnost fotografija nije se mogla odmah potvrditi iz nezavisnih izvora. Nacionalnost žrtava nije bila odmah poznata.

Jedna osoba posebno je hospitalizirana dok je potraga u toku za ostalima u potrebi za pomoći, saopćio je ured guvernera Edirnea.

- EU je bez pomoći, slaba je i i nijema je prema ljudskim osjećanjima - piše Sojlu, dodatno optužujući grčke graničare da su se “siledžijski ponašali prema žrtvama”.

Nije bilo nikakve trenutne reakcije iz Atine.

Grupe za ljudska prava kritikuju Atinu zbog nelegalnih poteza prema Turskoj. Atina to negira i tvrdi da štiti evropske granice u skladu s međunarodnim pravom.

Turska je trenutno domaćin za oko 3,7 miliona sirijskih izbjeglica, pored stotina hiljada migranata iz drugih zemalja.

Krijumčari ljudima često pokušavaju pomoći migrantima da pokušaju nelegalni ulazak u Grčku preko rijeke Evros, prenosi dpa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.