EVROPSKA UNIJA

Zadatak Fronteksa je zaštita granica EU: Do 2027. brojat će 10.000 pripadnika

Kako je navela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pomoć će uključivati i čamce, letjelice, ali i graničare

Pripadnici Fronteksa su izuzetno osposobljeni. Agencije

Avaz.ba

9.3.2020

Situacija na grčko-turskoj granici, na kojoj se prema podacima UN nalazi oko 13.000 migranata, postaje sve složenija. Da je stanje ozbiljno potvrđuje i današnja odluka najviših evropskih zvaničnika da EU pošalje Fronteks timove da pomognu grčkoj policiji i vojsci oko novog migrantskog talasa. Odluka o slanju Fronteksa donesena je nakon što su lideri EU svojim očima vidjeli stanje na granici.

Kako je navela šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pomoć će uključivati i čamce, letjelice, ali i graničare. Također, ona se obavezala da obezbijedi oko 700 miliona eura pomoći Grčkoj.


Fronteks nije granična policija

Fronteks ili Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, osnovana je 2004. godine kako bi pomogla zemljama EU-a ali i zemljama pridruženima šengenskom prostoru pri zaštiti spoljnih granica EU. Fronteks se često pogrešno izjednačava sa graničnom policijom u uniformama. Međutim, u praksi to nije tako. Fronteks je granična agencija, koja ima za cilj da promoviše, koordinira i da razvija evropsko upravljanje granicama, u skladu sa statutom EU. 

Osnovni posao ove Agencije je da pomaže graničarima iz raznih zemalja EU, da rade zajedno na čuvanju spoljnih granica Evropske unije od ilegalnih migranta, ali i krijumčarenja ljudi. Istovremeno u njihov djelokrug ulazi i praćenje terorističkih grupa. Sjedište Fronteksa nalazi se u Varšavi, u Poljskoj. 


Važno je spomenuti da su ovlaštenja i djelovanja Fronteksa proširena 2016. kada postaje Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu, pri čemu je proširila svoju ulogu s migracijskih kontrola na upravljanje granicama i preuzela veću odgovornost za prekogranični kriminal. 

Danas je Fronteks jedno od najvažnijih tijela Evropske unije u području slobode, bezbjednosti i pravde.

Za vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, zadatak Fronteksa bio je da "ispita i skenira" izbjeglice i migrante, i da one koji ostvaruju pravo na azil proslijedi ovlaštenoj Kancelariji za azil. One druge, proslijeđuje Europolu, Evropskoj policiji. 


Fronteksova uloga je višestruka i itekako značajna. Agencije

"Zaštita spoljnih granica EU" osnovni zadatak

Osnovni zadatak Fronteksa jeste zaštita spoljnih granica EU, tačnije "zaštita evropskog područja slobode, bezbjednosti i pravde". Fronteks zajedno sa državama članicama garantuje zaštitu i sigurnost spoljnih granica Evropske unije. 

U najvažnije dužnosti odnosno zadatke Fronteksa ulaze raspoređivanje opreme, aviona, brodova i ljudstva za nadzor granica na spoljnim pograničnim područjima kojima je potrebna dodatna pomoć. Pored toga što nadzire državne granice Fronteks procjenjuje i rizike za bezbjednost granica EU te u skladu sa tim izrađuje prikaz obrazaca i trendova nezakonitih migracija i prekograničnih kriminalnih aktivnosti na spoljnim granicama. 

Frontex stalno nadzire spoljne granice Europske unije te dostavlja ažurirane informacije i upozorenja državama članicama EU-a, kao i zemljama pridruženima šengenskom prostoru, Evropskoj komisiji i drugim agencijama.

Ukoliko su spoljne granice EU u kriznoj situaciji, kao što je danas slučaj na grčko-turskoj granici, Fronteks može brzo rasporediti graničnu i obalsku stražu. Na zahtjev Agencije države članice moraju obezbjediti do 1500 službenika iz snaga za brzu reakciju. 


Do 2027. godine Fronteks bi trebao brojati 10.000 službenika. Agencije

Važna uloga u borbi protiv terorizma

Fronteks dosta doprinosi borbi protiv terorizma tako što pomaže državama članicama u jačanju nadzora državne granice na spoljnim granicama i pružajući im podršku u otkrivanju potencijalnih terorista. Službenici koje raspoređuje Fronteks osposobljeni su za otkrivanje osoba koje bi mogle biti povezane s terorizmom. 

Evropski komesar za migracije, Dimitris Avramopulos je u maju 2019. godine najavio kako će Fronteks do 2027. godine brojati 10,000 pripadnika. Do tada to bi trebalo da bude posebna unoformisana služba, a Agencija se više neće oslanjati na agente koje privremeno uputi neka od članica EU. 

Novi talas migracija Fronteks neće moći da zaustavi, ali će svakako moći da uz mehanizme koje posjeduje, prije svega pri registraciji migranata - ublaži, ako ne i spriječi ulazak lažnih migranata i potencijalnih terorista u države Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.