PANDEMIJA

Više od 300 miliona đaka nije u školskim klupama

Belgija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija samo su neke od zemalja koje su otkazale nastavu đacima

Prije samo mjesec Kina je bila jedina zemlja koja je prekinula nastavu. Ilustracija

Avaz.ba

13.3.2020

Prije samo mjesec Kina je bila jedina zemlja koja je prekinula nastavu, ali je brzo širenje koronavirusa dovelo do toga da škole budu zatvorene još u 22 zemlje. S tim u vezi, trenutno je skoro 300 miliona đaka van školskih klupa, a iz Ujedinjenih naroda su upozorili na štetu koju koronavirus ostavlja na globalno obrazovanje. 

Broj od skoro 300 miliona, nažalost, iz dana u dan se povećava, jer svakodnevno stižu vijesti o novim zemljama koje su se odlučile na taj korak u pokušaju obuzdavanja širenja zaraze. 

Belgija, Bugarska, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija samo su neke od zemalja koje su otkazale nastavu đacima. 

Od ponedjeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti. Ilustracija

Tako će u Hrvatskoj od ponedjeljka biti zatvorene sve osnovne i srednje škole, kao i fakulteti. U Bugarskoj je od danas na snazi vanredno stanje zbog kojeg su zatvorene sve obrazovne ustanove u zemlji. U Sloveniji su sve škole zatvorene od 16. marta, dok je Mađarske odlučila zatvoriti sve univerzitete, a u Albaniji su sve škole zatvorene do 3. aprila.

Vlada Sjeverne Makedonije prije tri dana donijela je odluku da se zatvore obdaništa, škole i fakulteti na dvije sedmice.

Od ponedjeljka će u Francuskoj biti zatvoreni svi vrtići, škole i univerziteti kako bi se suzbilo širenje koronavirusa. Ova mjera je do sada važila samo za pojedine regije i gradove.

Ista vijest je danas stigla i iz Portugala, koji je zatvorio škole u zemlji do 9. aprila, kada će biti napravljena nova procjena stanja. Na isti potez se jučer odlučila i Belgija. Mjere stupaju na snagu u petak u ponoć i škole će biti zatvorene pet sedmica. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.