PRESEDAN

Kanterberijski nadbiskup održat će virtuelnu misu zbog koronavirusa

Inicijativa je dio napora koje čini ova crkva u vremenu krize zbog virusa COVID-19

Kanterberijski nadbiskup. Agencije

Avaz.ba

17.2.2020

Kanterberijski nadbiskup, vjerski poglavar anglikanaca, u nedjelju će zbog pandemije koronavirusa održati prvu virtuelnu misu, koja će se prenositi na internetu i na radiju, što je prvi takav slučaj u historiji Anglikanske crkve. 

Inicijativa je dio napora koje čini ova crkva u vremenu krize zbog virusa COVID-19. Misa koja će se služiti u kapeli u palači Lambet, nadbiskupovoj službenoj rezidenciji u Londonu, prenosit će se na mrežnoj stranici Anglikanske crkve i na 39 radijskih stanica BBC-ja, britanske javne radio-televizijske mreže. 

U nedjelju se organizira i Nacionalni molitveni dan "u crkvama svih glavnih konfesija", namijenjen "svima onima koji su bolesni i tjeskobni te svima onima koji se brinu za bolesnike", rečeno je iz ove crkve.

Nadbiskup Kantaberija i Jorka ranije je pozvao da se mise ne održavaju do drugačije odluke nakon vladinih preporuka da se izbjegava svaki kontakt i putovanje koje nije nužno. BBC je ipak objavio da uvodi posebne emisije "u prilikama s kakvima se još nismo susretali", kao što su tjelovježba za starije, vjerske emisije i školski programi za djecu, koja od petka ne idu u školu u Velikoj Britaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.