BRISEL Predsjednica Evropske komisije

Fon der Lejen: Nijedna zemlja članica EU ne može sama prevazići ovu krizu

Dok hara pandemija koronavirusa

Fena
26.03.2020 13:29

Ursula fon der Lejen

Foto: AFP

Predsjednica Komisije Evropske unije (EU) Ursula fon der Lejen (von der Leyen) je, govoreći o pandemiji koronavirusa, poručila kako niti jedna zemlja EU ne može sama prevazići ovu krizu.

U svom govoru na zasjedanju Generalne skupštine Evropskog parlamenta fon der Lejen je podsjetila da bi svaki pojedinac trebao poštovati preporučene mjere držanja distance.

- Ono što je u ovoj borbi jedinstveno jest to što svako od nas ima svoju ulogu. Svako od nas može pomoći. Držanjem distance možemo usporiti širenje virusa. Brojke u posljednjih nekoliko dana pokazale su da možemo smanjiti trend, ali samo ako to svi radimo - poručila je Lejen.

  • Ursula fon der Lejen
    Ursula fon der Lejen Foto: AFP

Podsjetila je kako su mnoge zemlje EU zatvorile svoje granice kao prvi korak protiv koronavirusa.

- Kriza koja ne poznaje i nema granica ne može se riješiti podizanjem barijera između nas. A to je upravo bio prvi refleks koji su imale mnoge evropske zemlje. To jednostavno nema smisla. Besmisleno je da neke zemlje jednostrano sprečavaju prolazak roba na domaće tržište. Zemlje bi trebale blisko sarađivati ​​u borbi protiv koronavirusa. Nijedna zemlja članica EU ne može sama prevazići ovu krizu - kazala je.

Govoreći kako zemlje EU trebaju vjerovati jedne drugima i imati povjerenje, fon der Lejen rekla da se Evropa nalazi na jednom raskršću i da virus ne bi trebao dijeliti zemlje.

Komentari

NA VRH