COVID - 19

Italija odbacuje predloženi odgovor EU na koronavirus

Konte dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja

Đuzepe Konte. Agencije

Avaz.ba

26.3.2020

Premijer Italije Đuzepe Konte (Giuseppe Conte) rekao je u četvrtak da je na samitu lidera EU odbacio predložene mjere u borbi protiv privredne krize uzrokovane pandemijom Covida-19.  

U saopćenju Konteovog ureda, koje je objavljeno dok je videokonferencija čelnika zemalja EU još trajala, Konte je naveo da su prijedlozi nedovoljno hrabri i dao Uniji deset dana da donese odgovarajuća rješenja.

Konte nije otkrio što će Italija učiniti ako Europa ne uspije postići dogovor. Španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) složio se s predloženim rokom, saopćeno je iz Konteovog ured.

U govoru u italijanskom Senatu prije summita EU Konte je pozvao na pokretanje europskih "obveznica za oporavak" za financiranje "hrabrog odgovora" na epidemiju koja se proširila svijetom.  

- Europa će se s ovim šokom moći suočiti samo izvanrednim i iznimnim mjerama - rekao je italijanski premijer zastupnicima i dodao da će Evropu pogoditi "teška i ozbiljna" recesija.




Devet zemalja, uključujući Italiju, Francusku i Španiju, pozvalo je na stvaranje svojevrsnog instrumenta zajedničkog duga, ali su se tome usprotivile Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska.

Konte je rekao da bi svaka zemlja i dalje ostala odgovorna za svoj javni dug i tako pokušao suzbiti otpor prema instrumentu zajedničkog duga.

- Moramo reagirati inovativnim financijskim instrumentima - dodaje se u saopćenju ureda talijanskog premijera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.