RUSIJA

Započeto kliničko testiranje još tri lijeka

Navodi se da su spomenuta tri lijeka među medikamentima koji se testiraju te da bi se oni već danas mogli koristiti u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom

U Rusiji je prijavljeno 1.036 slučajeva zaraze. Agencije

Avaz.ba

27.3.2020

Rusija je započela kliničko testiranje lijekova "umifenovir", "remdesivir" i "favipiravir" u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, navedeno je u privremenim preporukama za prevenciju širenja, dijagnozu i liječenje oboljenja Covid-19

U dokumentu koji je objavljen na internet-stranici ruskog ministarstva zdravlja, navodi se da su spomenuta tri lijeka među medikamentima koji se testiraju te da bi se oni već danas mogli koristiti u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom

Pored toga, u dokumentu je naveden i prošireni spisak lijekova koji su dozvoljeni u liječenju oboljenja Covid-19, a među njima su "hlorokin", "hidroksihlorokvin" i "tocilizumab", a na spisku su odranije kombinacija "lipinavira" i "ritonavira", kao i "rekombinantni beta-1b interferon" i "rekombinantni alfa interferon", prenio je TASS.

Izliječeno je 45 pacijenata. Agencije

- Analizom podataka kliničkog iskustva liječenja pacijenata s atipičnom upalom pluća, koju izazivaju koronavirusi SARS i MERS, omogućeno je da se istakne nekoliko etiotropskih lijekova, čije se propisivanje preporučuje u kombinaciji - ističe se u dokumentu.

U dokumentu se, međutim, naglašava da podaci koji su danas dostupni, nisu dovoljni da bi se iznio konačan zaključak o efikasnosti liječenja.

S tim u vezi, propisivanje ovih lijekova može se izvršiti samo uz odluku medicinske komisije, koja se donosi u skladu sa procedurom, u uvjetima u kojima je moguće otklanjanje potencijalnog rizika - dodaje se u preporuci. 

Pandemija koronavirusa počela je da se širi krajem prošle godine iz kineskog grada Vuhana. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je 11. marta globalnu pandemiju usljed sve većeg širenja zaraze.

Do sada je u svijetu novim virusom zaraženo 549.200 ljudi, od posljedica zaraze preminulo je više od 24.800.

U Rusiji je prijavljeno 1.036 slučajeva zaraze, preminulo je troje ljudi, a 45 pacijenata je izliječeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.