INICIJATIVE U sklopu 17 istraživačkih projekata

Brisel izdvojio 47,5 miliona eura za projekte suzbijanja pandemije

Učestvuje 136 istraživačkih timova iz EU i šire

Fena
31.03.2020 12:16

Brisel: Izdvojena velika sredstva

Foto: AFP

Evropska komisija izdvojila je 47,5 miliona eura za 17 istraživačkih projekata u okviru programa EU "Horizont 2020", čiji je ključni dio pronalaženje lijeka za koronavirus, saopćeno je na stranici EU.

U spomenutim projektima učestvuje 136 istraživačkih timova iz EU i šire.

Projekti se, između ostalog, odnose na poboljšanje spremnosti i odgovora na širenje zaraze razvijanjem boljih sistema za praćenje radi sprečavanja i kontroliranja širenja koronavirusa.

Pored toga, projekti su usmjereni ka bržem testiranju, omogućavanju bržeg i preciznijeg dijagnosticiranja, pronalaženju novih načina liječenja i razvijanju novih vakcina.

  • Brisel: Izdvojena velika sredstva
    Brisel: Izdvojena velika sredstva Foto: AFP

Istraživački timovi razmjenjivat će rezultate kako bi se ubrzao odgovor javnog zdravstva.

Komisija je pozvala i na sastavljanje prijedloga za istraživanja do kraja ovog mjeseca, a koji su usredsređeni na razvijanje načina liječenja i dijagnosticiranja radi suočavanja s trenutnom situacijom, ali i da bi se poboljšala spremnost u budućnosti.

Projekti se provode u okviru Inicijative za inovacionu medicinu, javno-privatnog partnerstva EU i farmaceutske industrije.

Očekuje se da će u istraživanje biti uloženo ukupno 90 miliona eura, od čega će jednu polovinu finansirati farmaceutska industrija, dok će druga polovina biti finansirana iz budžeta EU.

Komentari

NA VRH