SVIJET

Guteres: Svijet se suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata

Guteres je pozvao na jači i efikasniji globalni odgovor na pandemiju koronavirusa

Guteres: Svijet se suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) upozorio je u utorak da se svijet suočava s najvećom krizom od Drugog svjetskog rata, suprotstavljajući se pandemiji koja prijeti ljudima u svim zemljama i donosi recesiju "koja vjerovatno nema paralele u skoroj prošlosti".

Čelnik Svjetske organizacije izjavio je tokom pokretanja izvještaja o socioekonomskim posljedicama epidemije Covid-19 rekao je da, također, postoji rizik da će kombinacija bolesti i ekonomskih posljedica doprinijeti "pojačanoj nestabilnosti, nemirima i sukobima".

Guteres je pozvao na jači i efikasniji globalni odgovor na pandemiju koronavirusa i na društvena i ekonomska razaranja koje Covid-19 izaziva.

Istaknuo je da će to biti moguće "tek kada se svi okupimo zajedno, zaboravimo političke igre i uvidimo da je riječ o sudbini čovječanstva".

- Magnituda odgovora mora biti jednaka obimu krize - velikom obimu, koordiniranom i sveobuhvatnom, dok odgovorom svake zemlje i međunarodne zajednice rukovodi Svjrtska zdravstvena organizacija - kazao je Guteres, naglašavajući da sve zemlje ne slijede smjernice WHO-a.

Guteres je objavio uspostavu fonda za odgovor i oporavak, koji ima za cilj pomoći manje i srednje bogatim zemljama u bavljenju krizom i promoviranjem oporavka, prenosi AP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.