AUSTRIJA

Dvije i po hiljade turista tužit će skijalište Išgl

Popularno tirolsko skijalište već je pod istragom vlasti u Insbruku nakon što su stotine slučajeva koronavirusa povezane upravo s tim skijalištem

Lokalne vlasti optužene su da su prekasno reagirale na prve znakove zaraze u Tirolu. Agencije

Avaz.ba

1.4.2020

Skoro 2.500 turista sprema tužbu protiv austrijskog skijališta Išgl zbog lošeg postupanja tokom epidemije koronavirusa i uskraćivanja informacije o zarazi, zbog čega je veliki broj skijaša obolio.

Popularno tirolsko skijalište već je pod istragom vlasti u Insbruku nakon što su stotine slučajeva koronavirusa povezane upravo s tim skijalištem.

Lokalne vlasti optužene su da su prekasno reagirale na prve znakove zaraze u Tirolu, posebno u skijalištu Išgl, što je doprinijelo širenju virusa Evropom, ali i širom svijeta, javlja CNN.

Austrijsko Udruženje za zaštitu potrošača smatra da su lokalne vlasti odgovorne za kasnu reakciju na početku epidemije.


Austrijsko Udruženje za zaštitu potrošača smatra da su lokalne vlasti odgovorne za kasnu reakciju na početku epidemije. Agencije

Samo pet dana nakon što je Udruženje na svom sajtu uputilo poziv za tužbu, javilo se skoro 2.500 ljudi, a skoro 80 posto njih su Nijemci. Svi su oni zaraženi koronavirusom i većina ih se nalazi u samoizolaciji, prenose hrvatski mediji.

Portparol tužilaštva u Insbruku Hansjorg Majer potvrdio je da su dobili prijavu te da je policija počela istragu.

Išgl i okolna mjesta imaju oko 500.000 posjetilaca svake zime.

U Austriji je do sada zabilježeno više od 10.000 slučajeva koronavirusa, a samo u Tirolu 1.358. Od početka epidemije preminulo je 128 osoba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.