OBJAVLJEN PLAN Neka područja bi se i ranije mogla osloboditi izolacije

Pandemija se odvija u četiri faze: U junu izlazak iz karantina

Osobe starije od 60 godina i druge osobe s visokim rizikom od ozbiljne infekcije i dalje će morati ograničavati vrijeme provedeno u društvu

Avaz.ba

Jedan od medicinskih punktova u američkom Vermontu

Foto: AFP


Sjedinjene Američke Države bi u junu trebale izaći iz karantina i izolacije, procjenjuju stručnjaci, navodeći da je Amerika tek u prvoj fazi pandemije koronavirusa.

List "The New York Times" navodi da bi neke oblasti u SAD mogle i ranije izaći iz izolacije, i to one koje budu imale mali broj slučajeva koronavirusa. Skot Gotlib (Scott Gottlieb), bivši komesar američke Uprave za hranu i lijekove, i njegove kolege objavili su "plan puta do izlaska iz izolacije".

Oni predviđaju četiri faze, prva je sadašnja kada epidemija raste, a transmisija virusa se odvija u svakoj saveznoj državi, prenose agencije.

U ovoj fazi, ljekari bi mogli uz pomoć pretraga krvi utvrditi ko se već zarazio virusom, a ko se oporavio i razvio imunitet. Kada počne kontinuirano liječenje zaraženih, tada prestaje prva faza.  

  • Los Anđeles: U drugoj fazi bi moglo početi otvaranje škola, univerziteta i firmi

    Los Anđeles: U drugoj fazi bi moglo početi otvaranje škola, univerziteta i firmi

    Foto: AFP


U drugoj fazi bi moglo početi ponovno otvaranje škola, univerziteta i firmi, iako bi rad iz kuća i stanova trebalo nastaviti tamo gdje je to moguće, a okupljanja ograničiti na manje od 50 ljudi.

Osobe starije od 60 godina i druge osobe s visokim rizikom od ozbiljne infekcije i dalje će morati ograničavati vrijeme provedeno u društvu.

Treća faza znači ukidanje socijalnog distanciranja. U četvrtoj fazi zemlja treba izvući pouke iz pandemije i postati spremna za sljedeću prijetnju javnom zdravlju, navode autori plana. 

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na