STATISTIČKI PODACI

Tramp: Kina lagala o broju umrlih od koronavirusa

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brajen izjavio je kako "nije u poziciji da potvrdi brojeve koji stižu iz Kine"

Donald Tramp. Avaz

Avaz.ba

2.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je kako se čini da su statistički podaci iz Kine o koronavirusu prikazani sa "malo svjetlije strane", a njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost da Vašington ne može znati jesu li brojevi iz Pekinga tačni.

Ovi komentari objavljeni su nakon što je jedan utjecajni republikanski poslanik javno posumnjao u podatke iz Kine, a mediji izvijestili da se u povjerljivom američkom obavještajnom izvještaju navodi da je umanjen ukupan broj zaraženih i umrlih.

Epidemija je krajem 2019. godine počela u Kini, ali u toj zemlji do danas ima manje zaraženih i umrlih nego u SAD, gdje je do sada registrirano 214.000 inficiranih i 4.800 umrlih, što je najveća epidemija u svijetu.

Donald Tramp. AFP

Tramp je na konferenciji za novinare rekao da nije primio obavještajni izvještaj o podacima iz Kine. 

- Čini se da su brojevi prikazani sa malo svjetlije strane u odnosu na ono što smo vidjeli i što je objavljeno i ljubazan sam kada to kažem - dodao je američki predsjednik. 

On je rekao da je prošle sedmice razgovarao telefonom s kineskim predsjednikom Si Đinpingom o borbi Kine protiv virusa, ali da brojevi nisu bili tema. 

Tramp je od tada ublažio kritiziranje Kine i izjavio da je odnos Amerike s tom zemljom "veoma dobar" te da obje strane žele da sačuvaju trgovinski sporazum, postignut ranije ove godine. 

- Kada je riječ o tome da li su njihovi brojevi precizni, ja nisam računovođa iz Kine - rekao je predsjednik SAD.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Robert O'Brajen izjavio je kako "nije u poziciji da potvrdi brojeve koji stižu iz Kine". 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.