MOSKVA

Rusko ministarstvo: SAD platile polovinu medicinskih zaliha koje smo poslali

Tramp prihvatio sa zahvalnošću

Vrijedan gest iz Rusije. Agencije

Fena

2.4.2020

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su Sjedinjene Države ove sedmice platile polovinu medicinskog materijala koji je Rusija poslala kao "humanitarnu pomoć" usred rastuće pandemije koronavirusa

Drugu polovinu troškova sponzorirao je ruski Državni investicioni fond, prenio je Associated Press.

Vojni avion s medicinskom opremom i zaštitnim maskama poletio je iz Moskve u srijedu ujutro nakon telefonskog razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump). Dvojica lidera razgovarala su o saradnji u borbi protiv novog koronavirusa.

Vrijedan gest iz Rusije. Agencije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je ovu pošiljku "humanitarnom pomoći" i rekao da ju je Tramp prihvatio "sa zahvalnošću".

Američko državno ministarstvo je u četvrtak izdalo saopćenje u kojem kaže da je nabavilo zalihe iz Rusije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova pojasnilo je da su SAD platile samo polovinu zaliha.

Izvještaji da Rusija prodaje medicinski materijal Sjedinjenim Državama izazvali su bijes među kritičarima Kremlja, jer broj slučajeva koronavirusa u Rusiji i dalje raste. Bolnice širom zemlje žalile su se na nedostatak zaštitne opreme i opreme potrebne za liječenje bolesnika s koronavirusom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.