TRENUTNO STANJE Novinska agencija Reuters napravila kratki pregled informacija

Sve o koronavirusu u ovom momentu u svijetu

Trebalo je 76 dana da dođe do prvih 500.000 slučajeva zaraze, brojka udvostručila u narednih 8 dana

Fena
03.04.2020 11:06

Agencija Reuters napravila pregled informacija

Foto: Fena

Novinska agencija Reuters napravila je kratki pregled informacija o trenutnom stanju s pandemijom koronavirusau svijetu.  Broj ukupno zaraženih prešao je jedan milion sinoć. Od toga je više od 53.200 smrtnih slučajeva do jutros. 

Trebalo je 76 dana od 10. januara da dođe do prvih 500.000 slučajeva zaraze koronavirusom. Ta se brojka udvostručila u narednih 8 dana.

Ukupan broj zaraženih u Sjedinjenim Državama iznosi preko 245 hiljada. U Evropi se nalazi preko polovine ukupno zaraženih, regija istočna Azija ima skoro 100.000 potvrđenih slučajeva, a Bliski istok preko 80.000.

Znakovi stabilizacije

Sama Francuska prijavila je više od 1.300 smrtnih slučajeva u četvrtak, kada je počela uključivati i prethodno neprijavljene smrtne slučajeve iz staračkih domova, čime je ukupni broj umrlih u Francuskoj skoro 5.400.

Španija je prijavila da je broj smrtnih slučajeva jučer premašio 10.000, dok je Italija dosegla 13.000. Uprkos tome, broj umrlih u obje zemlje je opao dan ranije i dolazi do ranih znakova stabilizacije situacije.

Iran, koji je ima najveći broj zaraženih izvan Evrope, Kine i Sjedinjenih Država, također je zabilježio opadajući broj novih slučajeva u posljednja četiri dana.

  • Oko 20 posto svih slučajeva širom svijeta se oporavilo
    Oko 20 posto svih slučajeva širom svijeta se oporavilo Foto: AFP

Oko 20 posto svih slučajeva širom svijeta se oporavilo.  

Emisija ugljen dioksida mogla bi doživjeti najveći pad od Drugog svjetskog rata ove godine, jer epidemija koronavirusa dovodi do velikog zastoja ekonomije, izjavio je Rob Jackson, predsjedavajući Global Carbon Projecta, mreže naučnika koji pružaju referentne podatke o emisijama.

Stručnjaci upozoravaju da bi bez strukturnih promjena smanjivanje emisija uzrokovanih koronavirusom moglo biti kratkotrajno i imati neznatan uticaj na koncentracije ugljen dioksida koje su se akumulirale u atmosferi tokom nekoliko decenija. 

Spora reakcija

Broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u Indoneziji porastao je u četvrtak na 170, nakon što je četvrta po broju stanovnika zemlja na svijetu prešla Južnu Koreju kao zemlju s najvećim brojem zabilježenih smrtnih slučajeva u Aziji nakon Kine.

Neki medicinski stručnjaci i zvaničnici izrazili su zabrinutost da je vlada predsjednika Joka Vidoda (Widodoa) reagirala previše sporo da bi zaustavila širenje koronavirusa.

NA VRH