BRISEL

Fon der Lejen: Naša Evropa se vraća u igru

Naš se svijet posljednjih sedmica okrenuo naglavačke, kazala je Fon der Lejen

Fon der Lejen: Bitno je i da uložimo u područja koja predstavljaju ulaganje u budućnost. AFP

Fu. M. / Avaz.ba

4.4.2020

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von Der Layen) obratila se danas građanima Evrope.

Tekst pod naslovom "Naša Evropa se vraća u igru", prenio je N1.

- Naš se svijet posljednjih sedmica okrenuo naglavačke. Naša uobičajena svakodnevica čini se vrlo udaljenom i do sada su neki od vas koji ovo čitate, već imali simptome, mnogi poznajete nekoga ko je obolio i svako od nas zabrinut je za svoje bližnje - kaže na početku Fon der Lejen.

Ističe da su svi građani Evrope dio rješenja.



Čvrsto na nogama

Svi mi kao građani, ali i poduzeća, gradovi, regije, narodi i cijeli svijet. Da, istina je, ovaj nepoznati neprijatelj i kriza neviđenih razmjera i brzine Evropu su u početku zatekli donekle nespremnu. Još osjećamo posljedice tog kasnog početka.No, Evropa je danas čvrsto na nogama, ujedinjena neizmjernim suosjećanjem. U posljednjih nekoliko sedmica svjedočili smo da se umirovljeni ljekari i medicinske sestre javljaju na dužnost, a milioni volontera čine sve što je u njihovoj moći da pomognu - kaže predsjednica EK.

Ta je solidarnost zarazna i temelj je naše Unije, kaže Fon der Lejen.

- Zahvaljujući tom poticaju, prava Evropa se vratila u igru: Evropa koja sarađuje u ostvarivanju onoga što niko od nas ne bi mogao ostvariti sam. Sad se ostvaruju konkretni rezultati i Evropa svakog dana neumorno radi na spašavanju što više života, zaštiti izvora prihoda i poticanju privrede - smatra Fon der Lejen.

Kazala je i da je EK posljednjih dana poduzela brojne mjere.

Intenzivna borba

- Pravila o državnim potporama učinili smo fleksibilnijima nego ikad kako bi velika i mala poduzeća mogla dobiti potrebnu potporu. Popustili smo budžetska pravila kako bi nacionalna sredstva i sredstva EU brzo mogla doći do onih kojima su potrebna. To je institucijama EU i državama članicama omogućilo da stave na raspolaganje 2,8 biliona eura za borbu protiv krize, što je najveći takav iznos u svijetu - istaknula je Fon der Lejen.

Evropska unija ide ove sedmice korak dalje.

- Predložili smo novi program pod imenom SURE kako bismo osigurali da građani zadrže svoja radna mjesta i primanja, a poduzeća opstanu tokom ove hibernacije. U okviru tog programa, 100 milijardi eura dodijelit će se vladama kako bi nadoknadile razliku ako su poduzeća morala smanjiti broj sati radnicima, a može se pomoći i samozaposlenima. Potrebiti će tako platiti stanarinu, račune ili hranu te pri tome pomoći drugim poduzećima da opstanu - kaže Fon der Lejen.

Lejen: Bilioni i milijarde koje danas trošimo kako bismo izbjegli veću katastrofu, ulaganje su u budućnost. Agencije

Osim toga, kako bismo intenzivirali borbu za spašavanje života, odlučili smo uložiti sav preostali iznos u ovogodišnji budžet, rekla je Fon der Lejen.

- To je dokaz da u ovoj krizi nisu prihvatljive polovične mjere, čak ni u narednim godinama,u kojima ćemo nastojati izbaviti privredu iz krize. Za to će nam biti potrebna golema ulaganja u obliku svojevrsnog Maršalovog plana za Evropu. U središtu toga trebao bi biti novi budžet EU. Prednosti su očite, budžet EU dokazani je instrument solidarnosti i modernizacije. Budući da se utvrđuje na sedam godina, stvara sigurnost za ulagače i pouzdanost za sve uključene strane - napominje Fon der Lejen.

No, s obzirom na to da se svijet drastično promijenio u proteklih nekoliko sedmica, smatra i da se EU budžet mora promijeniti.

Zajedništvo evropskih naroda

- Bilioni i milijarde koje danas trošimo kako bismo izbjegli veću katastrofu, ulaganje je u budućnost i uključivat će nekoliko generacija. Iz tog se razloga sredstva iz našeg sljedećeg budžeta moraju ulagati na pametan i održiv način te tako pomoći očuvati ono što nam je dragocjeno i obnoviti osjećaj zajedništva evropskih naroda - kaže Fon der Lejen.

- Bitno je i da uložimo u područja koja predstavljaju ulaganje u budućnost, primjerice u inovativna istraživanja, digitalnu infrastrukturu, čistu energiju, pametnu kružnu privredu i prometne sisteme budućnosti. Svojevrsni Maršalov plan pomogao bi u gradnji modernije, održivije i otpornije Evrope. To je Unija za koju vjerujem da može prevladati ovu, kao i svaku drugu krizu u našoj historiji - kaže Fon der Lejen.

Za taj golemi napor, tu novu Evropu, najvažnije će, smatra predsjednica EK, biti da njeni građani žele zajedničku budućnost, u kojoj se zalažemo jedni za druge.

Zaštitna oprema

- Ono čemu danas svjedočim u Evropi, pokazuje da je to moguće i ispunjava me ponosom. Budućnost Evrope su poljski ljekari koji odlaze u Italiju. To su i Česi, koji šalju 10.000 maski u Španiju i ostale zemlje. Avioni koji prevoze bolesnike iz sjeverne Italije u istočnu Njemačku ili vozovi koji prevoze ljude preko granica u slobodne jedinice intenzivne njege. To su i Bugari koji šalju zaštitnu opremu Austrijancima, i Austrijanci koji šalju maske u Italiju - napomenula je.

To je i prva zajednička evropska zaliha medicinske opreme, respiratori i kompleti za testiranje koje su zajednički nabavile skoro sve zemlje, od Rumunije do Portugala, kako bi ih se poslalo u Španiju, Italiju i druga mjesta.

- Snagu i solidarnost Unije osjetile su i hiljade Evropljana koje je pandemija zatekla u inozemstvu, u Vijetnamu, Južnoj Africi ili Argentini, i koji su vraćeni u svoje domovine evropskim letovima. Svakim od tih djela solidarnosti Evropa se pomalo izdiže iz krize i ne sumnjam da će se uskoro potpuno osoviti na noge. Zajedničkim snagama - zaključila je Fon der Lejen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.