PANDEMIJA

Šef WHO: Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje", držite distancu

Zemlje moraju nastaviti s izoliranjem i liječenjem svakog slučaja i praćenje svakog kontakta

Tedros Adhanom Gebrejesus. Twitter

Avaz.ba

6.4.2020

Maske same po sebi nisu "čudotvorno rješenje" u borbi protiv pandemije Covida-19, i njihova upotreba među stanovništvom je opravdana u slučaju ograničenog pristupa vodi za pranje ruku ili kada je teško fizičko distanciranje, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

- Nema binarnog odgovora, nema čudotvornog rješenja. Maske same po sebi ne mogu da zaustave pandemiju Covida-19 - rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) na virtualnoj konferenciji za novinare iz Ženeve.

Prioritet zdravstveni radnici

Iskazao je zabrinutost zbog činjenice da nekim medicinskim radnicima nedostaje maski i zaštitne opreme, navodeći kako radnici u zdravtsvu moraju biti prioritet. 

- Znamo da medicinske maske mogu pomoći u zaštiti zdravstvenih radnika, ali globalno im nedostaje. Zabrinuti smo da bi masovna upotreba medicinskih maski od opće populacije mogla pogoršati nedostatak ovih specijaliziranih maski za ljude kojima su najpotrebnije - rekao je Gebrejesus. 

Naime, u zdravstvenim ustanovama WHO preporučuje upotrebu maski i druge lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike. 

- Upotrebu medicinskih maski preporučujemo osobama koje su bolesne i onima koji se brinu o bolesnoj osobi kod kuće. WHO ocjenjuje širu upotrebu medicinskih i nemedicinskih maski za COVID-19. Danas, WHO izdaje smjernice i kriterije za podršku zemljama u donošenju te odluke - rekao je on.

Istakao je da se maske  moraju se koristiti sigurno i pravilno.

WHO ima smjernice o tome kako staviti, skinuti i odložiti maske. Samo maske ne mogu zaustaviti pandemiju. Zemlje moraju nastaviti s pronalaženjem, ispitivanjem, izoliranjem i liječenjem svakog slučaja i praćenje svakog kontakta. Maska ili nikakva maska, postoje dokazane stvari koje svi mi možemo učiniti da zaštitimo sebe i druge, držite distancu, perite ruke, kada kašljete ili kišete izbjegavajte dodirivati ​​lice - rekao je on. 

Rasističke izjave

Šef WHO je također osudio "rasističke izjave" nekih naučnika koji su nedavno pomenuli Afriku kao mjesto gdje bi mogla da se testira potencijalna vakcina protiv Covida-19, osuđujući "naslIjeđe kolonijalnog mentaliteta".

- Ta vrsta rasističkih riječi ništa ne doprinose. Oni su suprotni duhu solidarnosti. Afrika ne može da bude i neće biti teren za testiranje bilo koje vakcine - rekao je Gebrejezus, bivši šef etiopske diplomatije.

On je rekao da naslijeđe kolonijalnog mentaliteta treba da se prekine. Nije naveo o kojim naučnicima je riječ.

Cijelo društvo

Šef WHO-a je naveo kako je potreban je pristup cijelog društva.

- Sada radimo s Lady Gagom i Global Citizenom kako bismo ovaj koncept iskoristili i učinili ga još većim, kroz virtuelni globalni specijal "Jedan svijet: Zajedno kod kuće'i to kreće u subotu, 18. aprila - rekao je on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.