ODLUČNA AKCIJA Ključ uspjeha bila je strategija premijerke Džasinde Ardern

Prva zemlja na svijetu koja dobiva bitku protiv koronavirusa

U posljednja 24 sata više se osoba oporavilo (65) nego što je otkriveno da su zaražene (54), što sugerira da lokalni epidemija opada

Avaz.ba

Ardern: Stroge mjere barem do kraja mjeseca

Foto: Arhiv


Pandemija koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama nastavlja se pogoršavati. Kina tek počinje ponovno otvarati svoje društvo nakon velike zdravstvene krize, uz mogućnost novog vala zaraze.

No, Novi Zeland, koji je prvi potvrđeni slučaj zabilježio 28. februara, na putu je da zaustavi nalet virusa prije nego što je bolest imala priliku za širenje, možda kao i prva država na svijetu koja je savladala pandemiju. Zasluga je to pravovremene i odlučne akcije vlade.

Zatvorene granice

Mala zemlja s približno 4,8 miliona stanovnika uspjela je brzo suzbiti virus i izgleda da ima realne šanse da ga u potpunosti uništi, navodi „Washington Post“.

Od 7. aprila, prema novozelandskom ministarstvu zdravstva, zabilježeno je 1.160 potvrđenih i sumnjivih slučajeva u zemlji i samo jedna smrt. U posljednja 24 sata više se osoba oporavilo (65) nego što je otkriveno da su zaražene (54), što sugerira da lokalni epidemija opada.

  • Zabranjen dolazak gostiju iz inozemstva

    Zabranjen dolazak gostiju iz inozemstva

    Foto: AFP


Ključ uspjeha bila je strategija koju je vodila premijerka Džasinda Ardern (Jacinda).

Početkom marta, prema „Washington Postu“, država je počela davati upute svim stranim posjetiocima (u normalnim vremenima, zemlja prima čak četiri miliona turista godišnje) da se samoizoliraju na 14 dana.

Potom je 19. marta država ovisna o turizmu u potpunosti zatvorila svoje granice. Vlada je snažno pokrenula i kampanje "ostani kod kuće" te promovirala socijalno distanciranje.

Puna primanja

Zatvorene su škole, obustavljeni svi poslovi koji nisu neophodni te zabranjene mnoge aktivnosti na otvorenom. Novozelanđanima (uključujući imigrante) vlada je omogućila puna primanja, bez odlaska na posao, kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

- Novi Zeland planira održati stroge mjere socijalne distance barem do kraja mjeseca – objavila je Ardern.

Ako se sadašnji trendovi nastave, to bi moglo usmjeriti zemlju da počne ponovo otvarati svoje društvo prije nego što to bude slučaj u Americi ili Evropi.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na