SVIJET

Ardern najavila izvještaj o svim aktivnostima teroriste Taranta prije napada

Istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama s drugim ljudima

Džasinda Ardern. Arhiv

Fena

8.4.2019

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern (Jacinda) rekla je danas da će istraga imati vremena do decembra da utvrdi je li ova zemlja mogla učiniti nešto da spriječi napade u džamijama u kojima je ubijeno 50 ljudi. 

- Vlada će osigurati da se svaki detalj provjeri što je prije moguće i utvrdi kako se dogodio 15. mart, šta se moglo uraditi da se to spriječi i kako možemo održati Novi Zeland sigurnim - rekla je ona.

Kraljevskom istražnom komisijom predsjedavat će sudija Vrhovnog suda Vilijem Jang (William Jung).

- Kraljevska komisija igra ključnu ulogu u našem poimanju toga šta je prethodilo napadu i u smislu osiguranja da se takav napad više nikada ne dogodi - rekla je ona.

Ona je najavila da će se komisija pozabaviti aktivnostima osumnjičenog prije napada, uključujući relevantne informacije iz vremena koje je proveo u Australiji, o njegovom dolasku i boravku na Novom Zelandu, njegovim putovanjima, i o tome kako je nabavio dozvolu za oružje i municiju.

Također, istraga će se baviti i njegovim korištenjem društvenih mreža i vezama s drugim ljudima, kao i radom špijunskih agencija Novog Zelanda.

Ardern je rekla da će Kraljevska komisija prvi izvještaj podnijeti 10. decembra.

Podsjećamo, u napadima Australca Brentona Taranta (Tarrant) u dvije džamije u mjestu Kristčurč 15. marta ubijeno je 50 ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.