EVROPA

Ministri finansija EU nisu postigli dogovor o većoj podršci ekonomijama

Između Italije i Nizozemske došlo do spora zbog uvjeta koji trebaju biti uvezani za odobravanje kredita

Ministri finansija Evropske unije nisu se uspjeli dogovoriti. Arhiv

Avaz.ba

8.4.2020

Ministri finansija Evropske unije nisu se uspjeli dogovoriti tokom cjelonoćnih razgovora o većoj podršci ekonomijama pogođenim koronavirusom, a njihov predsjednik je u srijedu ujutro rekao da do četvrtka obustavlja te razgovore.

Evropska centralna banka poručila je ministrima finansija iz zemalja eurozone da bi eurozoni trebale fiskalne mjere u vrijednosti do 1,5 biliona eura kako bi se riješila ekonomska kriza, izazvana epidemijom Covida-19, kazali su zvaničnici za Reuters. 

Ali, na videokonferenciji koja je u srijedu završena bez dogovora nakon 16-satnih diskusija, Njemačka, Nizozemska i druge zemlje sjeverne Evrope bile su spremne podržati mjere EU u vrijednosti od samo 500 milijardi eura, rekli su zvaničnici koji su učestvovali na sastanku.

Diplomatski izvori i zvaničnici rekli su da je došlo do spora između Italije i Nizozemske. Arhiv

Diplomatski izvori i zvaničnici rekli su da je došlo do spora između Italije i Nizozemske zbog uvjeta koji trebaju biti vezani za odobravanje kredita za zemlje eurozone i za vlade koje se bore protiv pandemije. 

- Italijani su željeli da se mutualizacija duga razmatra kao jedan od mogućih instrumenata za oporavak, ali su se Nizozemci tome protivili - rekao je jedan diplomatski izvor.

Zvaničnik koji je učestvovao u razgovorima, rekao je u srijedu oko četiri ujutro po srednjoevropskom vremenu da je Nizozemska jedina odbila podržati tekst, za koji se očekuje da će se ministri dogovoriti da dobiju odobrenje za novi skup ekonomskih mjera od 27 zemalja.

Odobravanje zajedničkog duga bilo je uvijek uzrok spora između ekonomski slabijih južnih zemalja, poput Španije i Italije, i fiskalno štedljivog sjevera, na čelu s Njemačkom i Nizozemskom, od kada su finansijske krize i krize eura počele prije desetak godina, podsjeća Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.