EVROPA

Njemački zastupnici se zbog pandemije odriču povišice

Plaća im trenutno iznosi 10.080 eura

Njemački zastupnici se zbog pandemije odriču povišice. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2020

Zastupnici u njemačkom parlamentu ove će se godine zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa odreći redovnog povećanja plaća, javljaju njemački mediji u ponedjeljak. 

Plaća im trenutno iznosi 10.080 eura, a u junu je trebala porasti na 10.345 eura. Uz to dobivaju 4.400 eura za ostale troškove.

- Smatramo da bi povećanje plaće zastupnicima tokom najveće krize koja je Njemačku pogodila posljednjih nekoliko godina bilo problematično - rekao je jedan od čelnika demokršćanskog zastupničkog kluba.

I druge parlamentarne stranke signalizirale su spremnost na odricanje od povišice zbog Covida-19.


Parlamentarne stranke signalizirale su spremnost na odricanje od povišice. Arhiv

- Socijaldemokrati teže odricanju od povećanja plaća, a vjerujem da će se s predstavnicima ostalih parlamentarnih stranaka uskoro postići dogovor po tom pitanju - rekao je predsjednik zastupničkog kluba Socijaldemokratske stranke. 

Predstavnik Liberalno-demokratske stranke nazvao je ovaj potez logičnim.

- U vrijeme kada kompanije u cijeloj zemlji bilježe golemi pad prometa i kada se uvode mjere poput skraćenog rada, sve drugo osim odricanja od povećanja plaća bilo bi čudna odluka - rekao je.

Zastupnik Alternative za Njemačku se zalaže i za ukidanje pravila po kojem se plaće zastupnicima automatski prilagođavaju plaćama saveznih sudija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.