UKRAJINA Epidemija se širi među ruskim sveštenstvom

Umro starješina manastira u Kijevu

Kličko je jučer u vanrednom TV obraćanju naglasio da je Kijevsko-pečerska lavra stavljena u potpuni karantin odlukom odbora za vanredne situacije Kijeva i da će za provođenje te odluke biti zadužene policijske snage

Avaz.ba

Kijevski gradonačelnik Kličko potvrdio širenje zaraze

Foto: Screenshoot


U Kijevu je potvrđena smrt starješine manastira Nektarija Kovaljenka (73) iz Kijevsko-pečerske lavre, poznatoga svetilišta, kojim upravlja ogranak Moskovske patrijaršije u Ukrajini pod rukovodstvom mitropolita Onufrija Berezovskoga.

Kovaljenko je bio zaražen koronavirusom.  

Lavra je postala žarište masovne infekcije. 

- Ukupno, u Lavri je već više od 90 potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom - saopćio je Vitalij Kličko, gradonačelnik Kijeva. 

Jučer je dostignut crni rekord – od ukupno 79 testiranjem utvrđenih slučajeva koronainfekcije u Kijevu, čak su 63 iz Kijevsko-pečerske lavre. Kličko je rekao da će "grad poslati mobilne aparate i medicinski tim u Lavru kako bi uzeli uzorke za PCR testiranje".

- Moramo imati stvarnu sliku žarišta bolesti - citira ga ukrajinski portal "Дело".

Kličko je jučer u vanrednom TV obraćanju naglasio da je Kijevsko-pečerska lavra stavljena u potpuni karantin odlukom odbora za vanredne situacije Kijeva i da će za provođenje te odluke biti zadužene policijske snage.

NA VRH

Podijeli članak na