UKRAJINA

Gust dim nad Kijevom dok u Černobilu bukte požari

Gradske vlasti uvjeravaju da nema opasnosti od zračenja, ali su pozvali građane da ne izlaze bez hitne potrebe

Satelitski snimak požara u Černobilu. AFP

Avaz.ba

17.4.2020

Gust dim nadvio se danas nad glavnim gradom Ukrajine Kijevom dok su u nuklearnoj zoni u Černobilu buknuli šumski požari. Gradske vlasti saopćile su, ipak, da nije zabilježen skok zračenja.

Oštra izmaglica ometala je vidljivost u gradu od tri miliona stanovnika, a miris dima osjetio se i unutar domova. Kijev je danas na vrhu svjetske ljestvice prema visokom zagađenju zraka, nadmašivši gradove u Kini.

Smog je došao sa snažnim vjetrovima koji donose dim iz desetak šumskih požara u okolnim regijama, uključujući zonu nuklearnog isključenja u okolici elektrane u Černobilu. Prije skoro dvije sedmice izbio je požar u blizini reaktora koji je 1986. eksplodirao u najvećoj nuklearnoj katastrofi na svijetu.

Kijev okovan smogom. AFP

Ukrajinske vlasti saopćile su u utorak da se plamen uglavnom ugasio zahvaljujući obilnoj kiši. No, danas se hiljadu vatrogasaca, uz podršku dva aviona i tri helikoptera, i dalje bori s brojnim malim požarima u šumovitom predjelu 80 kilometara sjeverno od Kijeva.

Kijevske vlasti uvjeravaju da nema opasnosti od zračenja, ali su pozvali građane da ne izlaze bez hitne potrebe i da prozore drže zatvorene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.