SVIJET

Italijanska naučnica prva dobrovoljno primila testnu vakcinu

Probna vakcina rezultat je anglo-italijanskog partnerstva

Testiranje se nastavlja vakcinacijom još 550 volontera. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2020

Italijanska naučnica Elisa Granato prva je osoba kojoj je dobrovoljno ubrizgana nova testna vakcina protiv koronavirusa

Testiranje se nastavlja vakcinacijom još 550 volontera i, ako se pokaže uspješnom, zaštita protiv koronavirusa mogla bi da bude spremna već u septembru.

Probna vakcina rezultat je anglo-italijanskog partnerstva rođenog iz saradnje između "Advent-IRBM-a", malog bioinžinjerskog poduzeća, smještenog u Pomeziji nadomak Rima i Instituta "Jenner" s Univerziteta u Oksfordu, Engleska. 

Tim je posljednjih sedmica ubrzao istraživanje zbog sve većeg broja smrti i infekcija novim koronavirusom. Trenutno širom svijeta skoro 40 naučnih timova ubrzano radi na otkrivanju vakcine protiv koronavirusa. Prednost ovog projekta je što se zasniva na platformi korištenoj za vakcinu protiv ebole.



Cilj je da vakcina bude spremna za jesen. Arhiv

Šef engleskog tima, virolog Sara Gilbert rekla je da je optimistična u pogledu rezultata studija i vjeruje da će vakcina djelovati. 

- Vrlo sam uvjerena. Mislim da, s dobrim stepenom optimizma, postoje odlične mogućnosti da će to uspjeti - rekla je dr. Gilbert.

Cilj je da vakcina bude spremna za jesen tako da bi već u septembru mogli biti, u milionskim dozama, vakcinisani zdravstveni radnici i snage za provođenje zakona.

Vlada u Londonu uložila je više od 20 miliona eura za pronalaženje vakcine, a još dodatnih 20 miliona eura naučne institucije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.