NEVJEROVATNO

Amerikanci poslušali Trampa: Deterdžentima pokušavali isprati sinuse

Predsjednik SAD tvrdio da je bio sarkastičan

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

26.4.2020

Direktorica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Ilinois Ngoki Ezike rekla je na konferenciji za medije kako je došlo do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana u SAD, javlja CNN.

Ona je navela kako su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušavali isprati sinuse, dok je jedna osoba u ustima grgljala mješavinu varikine i vodice za usta kako bi ubila virus.

- Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno - rekla je doktorica Ezike, piše CNN.

To se poklapa sa savjetom američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o ubrizgavanju dezinficijensa kako bi se spriječio koronavirus.


Znatan porast broja slučajeva trovanja u posljednja dva dana u SAD. AFP

Tramp je zaprepastio medicinsku zajednicu posljednjim komentarima o lijeku za koronavirus, koje su stručnjaci nazvali neodgovornima i opasnima. 

Predsjednik SAD prije tri dana je sugerirao da bi ubrizgavanje dezinfekcionog sredstva poput izopropilnog alkohola u tijelo moglo ubiti koronavirus, a predložio je i zračenje tijela bolesnika od koronavirusa UV zrakama, nešto što je negirao doktor na samoj pres-konferenciji. 

Sutradan je Tramp rekao kako je sve bio sarkazam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.