KORONAVIRUS

Donald Tramp: Prijedlog o dezinfekcionom sredstvu bio je pokušaj sarkazma

Tramp je na dnevnom brifingu o koronavirusu u Bijeloj kući predstavio ideju da se sredstvo za dezinfekciju može koristiti kao lijek za virus

Tramp: Pokušaj sarkazma. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) izjavio je da je prijedlog da se ljudima ubrizgava dezinfekciono sredstvo kao lijek protiv koronavirusa, bio njegov pokušaj sarkazma, prenijela je agencija AP.

Tramp je u četvrtak napomenuo da istraživači razmatraju efekte dezinfekcionih sredstava na virus i glasno se pitao mogu li ih ubrizgati u ljude, jer virus, kako je rekao, “strahovito napada pluća pa bi bilo zanimljivo to provjeriti”.

Ali, dan kasnije, u petak, Tramp je u razgovoru s novinarima u Ovalnom uredu u Bijeloj kući tvrdio da je njegova izjava pogrešno interpretirana. 

- Ja sam sarkastično to pitao novinare poput vas, samo da vidim šta će se desiti - kazao je Tramp. 

Londonski “Guardian” piše da je otkrio da je vođa najistaknutije grupe u SAD, koja na tržištu plasira potencijalno smrtonosan industrijski izbjeljivač kao “čudotvoran lijek” za koronavirus, ove sedmice o tome pisao Trampu.

Mark Grenon rekao je u tom pismu Trampu da je hlordioksid, moćni izbjeljivač koji se koristi u industrijskim procesima, kao što je proizvodnja tekstila, a koji može imati fatalne nuspojave ako se popije, čudesan detoks koji može ubiti 99 posto patogena u organizmu i da to može tijelo osloboditi bolesti Covid-19.

Samo nekoliko dana nakon što je primio pismo, Tramp je na dnevnom brifingu o koronavirusu u Bijeloj kući predstavio ideju da se sredstvo za dezinfekciju može koristiti kao lijek za virus. Tramp je na dnevnom brifingu o koronavirusu u Bijeloj kući predstavio ideju da se sredstvo za dezinfekciju može koristiti kao lijek za virus. 

Na zaprepaštenje medicinskih stručnjaka, piše “Guaridian”, američki predsjednik rekao je da dezinficijens nokautira virus za samo minutu te da bi to trebalo provjeriti ubrizgavanjem ljudima.

“Guardian” piše da Grenon sebe naziva “nadbiskupom” organizacije “Genesis II” s Floride, koja tvrdi da je vjerska zajednica, ali je, ustvari, najveći proizvođač i distributer u SAD izbjeljivača hlordioksida kao “čuda od lijeka”. On tu hemikaliju naziva MMS – skraćenica na engleskom za “čudotvorni mineralni rastvor” (Miracle Mineral Solution), lažno tvrdeći da može izliječiti 99 posto svih bolesti, uključujući rak, malariju, HIV/AIDS i autizam.

Od početka pandemije, “Genesis II” prodaje MMS kao lijek za koronavirus i savjetuje korisnike, uključujući djecu, da miješaju tri do šest kapi bjelila s vodom i da to piju. 

Nekoliko sati nakon što je Tramp na televiziji uživo razgovarao o dezinficijensu, Grenon je na Facebooku tvrdio da je MMS poslao u Bijelu kuću. 

- Tramp je dobio MMS i sve informacije!!! Ljudi, stvari se dešavaju! Gospode, pomozi drugima da vide istinu - napisao je Grenon, prenosi “Guardian”. 

Bijela kuća nije odgovorila na pitanje londonskog lista o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.