OZBILJNE PRIJETNJE

Sukob Kine i Australije zbog istrage o pandemiji

Vrijednost robne razmjene iznosila je 235 milijardi 2018. godine

Australija želi održati pozitivne odnose s Kinom. AFP

Avaz.ba

28.4.2020

Australija je pozvala kineskog ambasadora da objasni prijetnju mogućeg ekonomskog pritiska na Kanberu nakon što je zatražila međunarodnu istragu o nastanku i širenju koronavirusa.

Ministar trgovine Simon Briminghem (Birmingham) rekao je da je Australija Kini "ključni dobavljač" željezne rude i da su njeni resursi i energija pomogli rastu kineske proizvodnje i izgradnje.

Nedavni poziv Australije za otvaranje međunarodne istrage o pandemiji koronavirusa razljutio je Kinu, njenog najvećeg trgovinskog partnera.

Kineski ambasador u Australiji Čeng Đingi rekao je da bi kineski potrošači zbog toga mogli bojkotirati australsku govedinu, vino, turizam i univerzitete.  

Kina prijeti bojkotom. AFP

Birminghem je rekao da je ministarstvo vanjskih poslova nazvalo Čenga da objasni te prijetnje.

- Australija više neće mijenjati političko stajalište o pitanjima javnog zdravlja zbog ekonomskog pritiska ili prijetnje ekonomskim pritiskom, već ćemo mijenjati stajalište o pitanjima nacionalne sigurnosti - rekao je Birminghem za ABC.

Kineska ambasada poslije je objavila sažetak tog razgovora i navela da Čeng "potpuno odbacuje zabrinutost Australije". Čeng je također rekao da se "ne može sakriti da je prijedlog politički manevar", dodaje se u saopćenju.  

Birminghem je rekao za Sky News da je "australska vlada izrazila nezadovoljstvo" u telefonskom razgovoru.

Vrijednost robne razmjene s Kinom iznosila je 235 milijardi 2018. i Kina je najveće jedinstveno tržište Australiji za izvoz željezne rude, ugljena, vina i govedine.

Australija želi održati pozitivne odnose s Kinom, ali će svoju priliku tražiti u Indiji i Evropskoj uniji, rekao je Birmingham. Vrijednost trgovinske razmjene s EU iznosi 114,3 milijarde dolara, a s Indijom 30,3 milijarde dolara u 2018./2019.

Uprkos eskalaciji diplomatskih napetosti 2018. godine, kada je Australija uvela zakone kojima se sprečava strani utjecaj u zemlji za koje se smatra da su bili usmjereni na Kinu, razmjena s tom zemljom porasla je za 20 posto.

- Kina nas treba. Nemojmo to zaboraviti. Kritični uvoz u kinesku industriju, od željezne rude, ugljena i plina, dolazi iz Australije - rekao je za Sky News Džejms Paterson (James) iz vladajuće Liberalne stranke. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.