DRASTIČNIJI KARANTIN

Prizori iz zatvora u Salvadoru zgrozili udruženja za ljudska prava

Bande su koristile priliku što skoro svi članovi sigurnosnih snaga nadgledaju poštivanje policijskog sata uvedenog zbog pandemije koronavirusa

Fotografije koje su uznemirile javnost. Twitter

Avaz.ba

28.4.2020

Fotografije gusto zbijenih zatvorenika u Salvadoru u doba pandemije koronavirusa zgrozile su udruženja za ljudska prava koja su ih uporedila s najmračnijim trenucima ljudske povijesti.

Fotografije u sjećanje prizivaju neke od najmračnijih trenutaka u ljudskoj povijesti - tvitao je Dankan Taker (Duncan Tucker,) glavni urednik organizacije "Amnesty International" za praćenje medija u toj regiji. 

Predsjednik te srednjoameričke države Najib Bukel (Nayib Bukele) distribuirao je preko vikenda fotografije koje pokazuju stotine zatvorenika u kaznenom centru - svi odjeveni samo u gaće, golih glava, s maskama za lice - kako sjede u redovima jedan iza drugoga tako da im se dotiču lice i leđa. 

Članovi različitih bandi više neće boraviti u odvojenim ćelijama. Agencije

Nakon porasta nasilja u Salvadoru, Bukel je još jednom upozorio na alarmantno stanje u zatvorima.

Članovi različitih bandi više neće boraviti u odvojenim ćelijama, rekao je. 

U ponedjeljak, Bukele je tvitao fotografije blokiranih ulaza u ćelije s nečim što je nalikovalo na metalne ploče.

Bande su koristile priliku što skoro svi članovi sigurnosnih snaga nadgledaju poštivanje policijskog sata uvedenog zbog pandemije koronavirusa, napisao je 38-godišnji konzervativni čelnik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.