RIZIK OD GENOCIDA

Amnesty International: Francuska mora zaustaviti prodaju oružja Izraelu

Predstavnik organizacije navodi da pravo na samoodbranu može se koristiti samo u okviru jasnih pravila ratovanja

Izraelska vojska. Platforma X

Anadolija

20.2.2024

Predstavnik organizacije Amnesty International u Francuskoj Žan-Klod Samulijer (Jean-Claude Samoullier) upozorio je na rizik od genocida u Pojasu Gaze i pozvao francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona) da zaustavi prodaju oružja Izraelu.

Samulijer je poslao pismo predsjedniku Makronu u kojem je otvoreno ukazao na veliku opasnost od genocida u Pojasu Gaze koji se suočava sa brutalnim napadima za genocid optuženog Izraela.

Samulijer traži da Francuska odmah prestane slati vojnu opremu Izraelu. Kako je pojasnio, pravo na samoodbranu može se koristiti samo u okviru jasnih pravila ratovanja.

Samulijer je naglasio da Izrael također mora ispoštovati odluku koju je donio Međunarodni sud pravde (ICJ) 26. januara, dodajući da su sve države dužne da prate provođenje preliminarnih odluka ICJ-a.

- Ovo zahtijeva trajni prekid vatre i zaustavljanje isporuke oružja i vojne opreme Izraelu, kao što Amnesty International ponavlja mjesecima. Kao država članica Konvencije o genocidu, Francuska mora ispuniti obavezu da spriječi genocid - kazao je Samulijer.

Podsjetio je da su neke države, poput Španije, već prestale da izvoze oružje u Izrael.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.