KORONAVIRUS

Donald Tramp pohvalio američki sistem testiranja na virus

Ovaj komentar objavljen je u vrijeme kada zvaničnici javnog zdravstva upozoravaju na nedostatak kvalificiranih radnika i materijala, što ograničava obim testiranja

Tramp: Druge zemlje daleko zaostaju u testiranju. Agencije

Avaz.ba

29.4.2020

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) pohvalio je sistem testiranja na koronavirus u svojoj zemlji i rekao da je to jedini razlog zbog kojeg je u Americi registriran najveći broj zaraženih u svijetu. 

- Jedini razlog zbog kojeg su Sjedinjene Američke Države registrirale milion slučajeva koronavirusa je što je naše testiranje toliko bolje od bilo koje druge zemlje u svijetu - napisao je Tramp na Twitteru.

Ovaj komentar objavljen je u vrijeme kada zvaničnici javnog zdravstva upozoravaju na nedostatak kvalificiranih radnika i materijala, što ograničava obim testiranja.

- Druge zemlje daleko zaostaju u testiranju i zato prikazuju manje slučajeva - dodao je Tramp.

Fauči: Svakom Amerikancu kojem je to porebno, treba omogućiti da se testira. Agencije

Prema podacima koje je sakupio Reuters, u SAD je jučer premašena brojka od milion zaraženih, a umrlo je više od 58.000 ljudi, što je daleko najviše u svijetu. U svijetu je zaražen ukupno 3,1 milion ljudi, a umrlo je više od 216.000.  

Američki epidemiolog i zdravstveni zvaničnik Entoni Fauči (Anthony Fauci) izjavio je da je jedan od problema u tome da se osigura da testovi stignu do ljudi kojima su potrebni. Fauči je rekao za CNN da svakom Amerikancu kojem je to potrebno, treba omogućiti da se testira do kraja maja ili početka juna.

Virus je izvršio ogroman utjecaj na američku ekonomiju, a u prvom kvartalu očekuje se najveća kontrakcija od Velike recesije iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Striktne mjere koje su uvedene radi obuzdavanja epidemije, okončale su period najvećeg privrednog rasta u historiji SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.