KORONAVIRUS

Mačka koju je Vladimir Putin poklonio japanskom guverneru u karantinu

Želimo da Mir nema kontakt ni sa kim van naše porodice, rekao Norihisu Satakeu

Ima mirnu narav, odličan apetit, snažan je i sretan. Agencije

Avaz.ba

29.4.2020

Mir, sibirska mačka koji je ruski predsjednik Vladimir Putin poklonio guverneru japanske prefekture Akita, Norihisu Satakeu. u februaru 2012. godine, stavljena je u kućni karantin zbog sumnje na koronavirus, saopćio je guverner, prenosi agencija TASS. Mir živi u guvernerovoj kući zajedno sa šest drugih mačaka.

- Bili smo veoma uznemireni viješću da je koronavirus registrirana kod kućnih mačaka u SAD. Želimo da Mir nema kontakt ni sa kim van naše porodice i nadamo se da će opasnost koja prijeti i ljudima i životinjama ubrzo proći - rekao je guverner i dodao da su zbog toga svoje kućne ljubimce stavili u izolaciju dok ne prođe opasnost od zaraze.


Putinu poklonio psa kao znak zahvalnosti. Agencije

On je rekao da je mačka osam godina dio porodice.

- Ima mirnu narav, odličan apetit, snažan je i sretan. Kad god ga pogledam, osjećam smirenost - kazao je guverner i dodao da ovaj kućni ljubimac ima posebno mjesto u njegovom životu.

U ljeto 2012. guverner je Putinu poklonio psa kao znak zahvalnosti Rusiji koja je pritekla u pomoć Japanu nakon razarajućih zemljotresa i cunamija u martu prethodne godine. Zauzvrat je Putin guverneru poklonio sibirsku mačku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.