SVIJET

Italija tvrdi da je 80 posto pomoći koja je došla iz Rusije nekvalitetna

Ukratko, to nije ništa više od izlike - rekao je anonimni izvor za „La Stampu“, opisujući dezinfekcijska sredstva i opremu za sterilizaciju

Upitna pomoć Rusije. Agencije

Avaz.ba

1.5.2020

U trenutku dok se Italija borila s pandemijom koronavirusa bez pomoći Evropske unije i NATO-a, jedna je osoba shvatila kako je sada pravo vrijeme za postizanje geopolitičkih i diplomatskih bodova. 

Vladimir Putin velikodušno je nazvao talijanskog premijera Đuzepe Kontea (Giuseppea Contea) i ponudio mu nesebičnu pomoć. U roku 24 sata na italijansko je tlo sletjelo devet aviona Iljušin 76 s prijeko potrebnim medicinskim zalihama. Vojna vozila okupirala su poluotok i dopremila u Italiju 600 respiratora, zaštitnih maski, 100 vojnih virologa i epidemiologa, osam medicinskih timova, dezinfekcijska sredstva i terenski laboratorij za sterilizaciju. Međutim, izgleda kako je cijeli vojni poduhvat, znakovito nazvan “Od Rusije s ljubavlju”, ustvari bio ništa više nego obični PR-a.

Ne zna se gdje 600 respiratora. Agencije

Italijanska „La Stampa“ piše, pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova, kako je 80 posto Putinove pomoći potpuno neupotrebljivo.

- Osamdeset posto ruskih zaliha potpuno je beskorisno ili od vrlo male pomoći Italiji. Ukratko, to nije ništa više od izlike - rekao je anonimni izvor za „La Stampu“, opisujući dezinfekcijska sredstva i opremu za sterilizaciju.

Što se tiče ruskih doktora, nije poznato jesu li od pomoći u talijanskim bolnicama, a nije jasno ni jesu li Italijani zaprimili 600 respiratora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.