PANDEMIJA

U Japanu roboti na usluzi zaraženima koronavirusom

Na radnom mjestu debitirao je čovjekoliki robot Peper, koji je pozdravio guvernerku Tokija Juriko Koike kada je ušla u hotel

Robot na radnom mjestu. Agencije

Avaz.ba

2.5.2020

Japanske vlasti, u okviru plana oslobađanja kreveta u preopterećenim bolnicama, počele su da koriste robote u hotelima u kojima su zaraženi koronavirusom s blagim simptomima.

Na radnom mjestu debitirao je čovjekoliki robot Peper, koji je pozdravio guvernerku Tokija Juriko Koike kada je ušla u hotel.

Peper nosi hiruršku masku, podsjeća pacijente da redovno mjere temperaturu i savjetuje im da se što više odmaraju.


Robot na radnom mjestu. Agencije

U hotelima ima doktora i medicinskih sestara, a pacijenti imaju pristup aplikacijama na računarima i tabletima u kojima bilježe svoju temperaturu i simptome. Drugačiji, nečovjekoliki roboti, zaduženi za čišćenje, bit će u lobijima hotela gdje će pacijenti dolaziti po obroke radi smanjivanja rizika od infekcije.

Za pacijente s blagim tegobama, vlasti Tokija do sada su unajmile pet hotela u kojima ima između 1.500 i 2.800 soba. Zaraza koronavirusom potvrđena je u Japanu kod više od 14.000 osoba, od kojih su umrle 432.

Premijer Japana Šinzo Abe izjavio je da će vanredno stanje zbog koronavirusa koje istječe sljedeće nedjelje, biti produženo za skoro mjesec.

Abe je rekao da je zdravstveni sistem Japana i dalje pod velikim pritiskom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.