REZULTATI MJERA

U Sloveniji nakon dva mjeseca bez novooboljelih

U proteklih sedam dana, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao je od 5 do 11

Potrebno se dosljedno pridržavati mjera. AFP

Fena

3.5.2020

Sloveniji u posljednja 24 sata nije otkriven nijedan novi slučaj zaraze iako je napravljeno 500 testova na koronavirus pa ukupan broj inficiranih ostaje 1.439, objavila je u nedjelju Vlada Slovenije.

Dan bez zaraze koronavirusom prvi je nakon 4. marta, kad je testiranjem potvrđen prvi slučaj. U proteklih sedam dana, zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama, broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata umrle još dvije osobe oboljele od Covida-19 pa se broj preminulih tako povećao na 96.

U bolnicama je još 59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjelima intenzivne njege 21 i nije promijenjen u posljednja tri dana.


U Sloveniji je do sada obavljeno ukupno 55.520 testiranja. AFP

Iako je situacija s Covidom-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenski epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost od novog rasta širenja zaraze otklonjena pa je u predstojećim danima, sedmicama i mjesecima potrebno dosljedno se pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još važećih restrikcija, prenosi Hina.

U Sloveniji je do sada obavljeno ukupno 55.520 testiranja na prisutnost novog koronavirusa i potvrđeno je 1.439 zaraženih, što je relativno nizak stepen zaraze. Više o prokuženosti stanovništva moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na skoro 1.500 stanovnika iz svih dobnih grupa i različitih krajeva Slovenije. 

Ono je pred završetkom, a bilo bi podloga za daljnje ublažavanje mjera, koje su uvedene na početku epidemije.

U ponedjeljak će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima, vrtova i terasa, ponovo se dopuštaju mise sa prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.