VIDEOKONFERENCIJA

Evropska unija dala snažnu podršku zapadnom Balkanu

Iako je ovo virtuelni samit, ovo je dokaz da je zapadni Balkan prioritet za EU, kazala Fon der Lejen

Samit održan videolinkom. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Čelnici 27 država članica Evropske unije i šest zemalja zapadnog Balkana na videokonferenciji usvojili su Zagrebačku deklaraciju kojom su potvrdili nedvosmislenu evropsku perspektivu zemalja jugoistočne Evrope i predanost partnera sa zapadnog Balkana očuvanju evropskih vrijednosti i načela.

Vijeće je dalo zeleno svjetlo otvaranju pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

-    Čvrsto smo poduprijeli evropsku perspektivu ovog dijela Evrope uz nužnost provedbe reformi za vladavinu prava i borbu protiv korupcije. Također je važna odluka Vijeće o zelenom svjetlu za otvaranje pristupnih pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju - kazao je predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel).

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen) kazala je da su zemlje zapadnog Balkana privilegirani partneri Unije.

- Iako je ovo virtuelni samit, ovo je dokaz da je zapadni Balkan prioritet za EU i Evropsku komisiju, on pripada Evropi. EU za tu regiju osjeća odgovornost, naročito vezano za borbu protiv pandemije - kazala je Fon der Lejen.

Fokus usvojene „Zagrebačke deklaracije“ je na jedinstvu i solidarnosti u borbi protiv koronavirusa, ali i na EU podršci regionu u odgovoru na krizu izazvanu pandemijom.

- Želimo poslati jasnu poruku da Evropska unija stoji iza zemalja zapadnog Balkana. Prijetnja koronavirusa upravo je pokazala integriranje zemalja te regije kao prioritet - poručio je hrvatski premijer Andrej Plenković.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.