PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić na samitu EU - zapadni Balkan: Nemam prevelika očekivanja od današnjeg skupa

Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU, rekao je Vučić koji je jučer u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije

Aleksandar Vučić. Agencije

N. Aj.

6.10.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučićstigao je jutros u  Kongresni centar na Brdu kod Kranja, gdje se održava samit Evropska unija - zapadni Balkan, prenosi Tanjug.

Vučića je dočekao slovenački premijer Janez Janša, koji je domaćin današnjeg skupa.

Samit se vidi kao prilika da se potvrdi evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegova dalja integracija u EU, ali i da se pruži dodatni podsticaj primjeni Evropskog investicionog i ekonomskog plana.

Uoči samita, Vučić je u Sloveniji izjavio je da nema prevelika očekivanja od današnjeg skupa, ali da očekuje pozitivnu poruku o podršci Zapadnom Balkanu.

- Nemam nikakvih iluzija po pitanju brzog ulaska u EU - rekao je Vučić koji je jučer u Ljubljani učestvovao na Samitu šefova država članica EU iz redova Evropske narodne partije.

Naveo je i da je na Samitu EPP-a saznao da je slovenačka delegacija, podržana od austrijskog kancelara Sebastijana Kurza, predložila da se u tekstu zvaničnog saopćenja napiše predlog da do 2030.sve zemlje i teritorije našeg regiona budu dio EU.

Samitom predsjedava predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel), koji će, zajedno s predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen), predstavljati EU.

I predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić učestvuje u samitu EU-zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.