POSLJEDICE PANDEMIJE Najveći ekonomski padu proteklih 30 godina

Velika Britanija pala u recesiju, najgore se tek očekuje

Banka Engleske očekuje snažan oporavak u 2021. godini nakon pada od 14 posto ove godine

Avaz.ba

Rekordan pad BDP-a u martu

Foto: AFP


Velika Britanija uronila je u recesiju i bilježi rekordan pad BDP-a u martu.  Ekonomija te zemlje potonula je za šest posto u martu nakon što je uvedena karantena u borbi protiv pandemije koronavirusa

To je najveći ekonomski pad Velike Britanije u proteklih 30 godina, javlja Bloomberg.

Britanski BDP pao je za dva posto u prvom kvartalu pod utjecajem mjera na već ionako krhku ekonomiju. Najveća šteta učinjena je u martu kad je zbog blokade prometa uslužna industrija pala za 6,2 posto. Proizvodnja je pala za 4,6 posto, a konstrukcija za 5,9 posto.

Kako su sve poslovne djelatnosti ugašene, osim onih esencijalnih, Velika Britanija je gotovo sigurno utonula u duboku recesiju. Banka Engleske očekuje snažan oporavak u 2021. godini nakon pada od 14 posto ove godine, ali mnogi analitičari taj scenarij smatraju pretjerano optimističnim.

  • Najgore se tek očekuje

    Najgore se tek očekuje

    Foto: AFP


Ekonomija je tako propustila porasti čak u tri od četiri prethodna kvartala nakon što je više mjeseci trajala politička i Brexit neizvjesnost u državi.

Osobna potrošnja pala je za 1,7 posto u prvom kvartalu, što je najveći pad u Velikoj Britaniji od financijske krize 2008. godine.  Najgore se tek očekuje, analitičari predviđaju novi pad u idućem kvartalu prije nego što se ekonomija počne oporavljati.

Više o temi

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na