PANDEMIJA Iako je tek u izradi

Makron pobjesnio kad je čuo da francuski farmaceutski gigant vakcinu prvo namjerava prodati SAD-u

Vakcina protiv Covida-19 mora biti zajedničko dobro i ne ovisiti o tržišnim zakonima

Avaz.ba
16.05.2020 18:10

Emanuel Makron i donald Tramp

Foto: AFP

Vakcina za koronavirus tek je u izradi, a već je posvađala svjetske sile. Naime, jedna od kompanija koja radi na razvoju vakcine, francuski farmaceutski div "Sanofi" objavio je da bi prvenstvo kupovine prvih doza mogle dobiti Sjedinjene Države. 

- SAD je riskirao finansirajući razvoj naše vakcine, a kada neko to učini, onda očekuje da dobije prve doze - izjavio je izvršni direktor Paul Hudson u razgovoru za "Bloomberg". 

Njegova izjava navodno je razbjesnila francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuela Macrona). 

- Vakcina protiv Covida-19 mora biti zajedničko dobro i ne ovisiti o tržišnim zakonima - izjavio je neimenovani izvor za "Bloomberg", potvrdivši da je predsjednik zatražio razgovor s upravom "Sanofija".

  • Emanuel Makron i donald Tramp
    Emanuel Makron i donald Tramp Foto: AFP

Drugi izvori su se javno imenovali. Premijer Eduar Filip (Édouard Philippe) poručio je putem Twittera da "nejednak pristup vakcini nije opcija". 

Olivier Faure, šef francuske Socijalističke stranke, rekao je da Sanofi riskira da bude nacionaliziran. Zbog salve oštrih kritika, Sanofi je djelimično demantirao vijest. 

Uprava je poručila da će američkom tržištu biti namijenjene doze koje se proizvode u tamošnjim podružnicama u SAD-u, a ostalo će dobiti Europa i ostatak svijeta.

Zahtjev za “narodnom vakcinom”

Utrka koja se iza zastora vodi za vakcinu, potaknula je 140 svjetskih šefova država i stručnjaka da u otvorenom pismu iznesu zahtjev za “narodnom vakcinom” koja bi bila dostupna i besplatna svima. 

Među potpisnicima nije niko od aktuelnih hrvatskih dužnosnika, ali jesu bivši predsjednik Republike Ivo Josipović i nekadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor. 

Kako je to sažeo južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa: “Niko ne bi smio biti gurnut na kraj reda za vakcinu na temelju siromaštva ili zemlje u kojoj živi.” I dok stotine laboratorija širom svijeta grčevito rade na razvoju vakcine, sve je više ovakvih upozorenja. Naime, ovo nije prva najava da će građani određenih zemalja imati prednost. 

Britanska kompanija "AstraZeneca" objavila je prošlog mjeseca da će Britanci imati prioritet kada je riječ o njihovim zalihama.

7,4 milijarde eura za testiranje

Strah da bi neko mogao iskoristiti situaciju za nepoštenu prednost, nagnao je čelnike Svjetske zdravstvene organizacije da objave kako “vakcine pripadaju cijelom svijetu”. Za primanje prvih proizvedenih doza prioritet bi trebale imati ranjive skupine i medicinsko osoblje, a ne pojedine nacije.

Ističući to isto, Evropska unija je 4. maja organizirala globalno virtuelno prikupljanje sredstava, prikupivši 7,4 milijarde eura za testiranje, lijekove i dijagnozu. 

Američka vlada jedna je od rijetkih koje događaju nisu pristupile. Koji dan ranije, američki predsjednik najavio je da će vlada u Washingtonu na vakcini raditi - sama. Za razliku od povijesnih američkih postignuća u razvoju vakcina koje su iskorijenile više teških bolesti i koje su nastajale međunarodnom saradnjom, aktuelni predsjednik želi odabrati najbolje kandidate među vakcinama iz SAD-a.

Bilo kakva saradnja s inozemnim laboratorijima je odbačena, pogotovo onima u Kini. Nova vakcina će u prvom redu biti dostupna Amerikancima. Brzina će pritom biti broj jedan, od testiranja na životinjama, kliničkih ispitivanja na ljudima i proizvodnji, pa operacija nosi naziv "Warp Speed". 

Trump tvrdi da će 300 miliona doza za sve američke građane imati u januaru 2021., taman na vrijeme za novu inauguraciju.

Mora biti dostupna svima

Njegove najave s razlogom su uznemirile međunarodnu političku scenu i zdravstvene stručnjake. 

Naime, u najboljem slučaju, vakcina za Covid-19 očekuje se za 12 do 18 mjeseci bude li sve išlo po planu. 

No, to je u laboratorijskim ispitivanjima, kao i u životu, rijetko slučaj. Vakcina ne smije imati gori učinak nego bolest koju pokušava spriječiti, istaknuli su stručnjaci. 

Kako poručuju iz Svjetske zdravstvene ortganizacije, vakcina mora biti dostupna svima, jer "bit ćemo biti sigurni tek kada svi budu sigurni”. Razvoj vakcine u tako rekordnom roku, za razliku od standardnih nekoliko godina, pa čak i decenija, poduhvat je u kojem se traži saradnja cijelog svijeta, ističu još u WHO-u.

Komentari

NA VRH