NAKON DVA MJESECA

Italija i Španija kreću s popuštanjem mjera: Evo što se sve mijenja

Restorani, barovi, kafići, frizeri i trgovine otvorit će se za rad širom Italije, ali na snazi će ostati mjera socijalnog distanciranja

Italija je u nedjelju zabilježila najmanji dnevni broj umrlih od marta. Agencije

Avaz.ba

18.5.2020

Italija i Španija su među europskim državama koje planiraju iduću fazu popuštanja mjera u borbi protiv koronavirusa od danas.

Većina trgovina bit će otvorena u Italiji, uključujući barove i frizerske salone, prvi put nakon dva mjeseca karantene.

Španija planira popuštanje mjera izvan Madrida i Barcelone, a prvi put će dopustiti okupljanje do 10 ljudi. Ove odluke prate svakodnevni pad u broju mrtvih i novozaraženih u tim državama.

Italija je u nedjelju zabilježila najmanji dnevni broj umrlih od marta. Potvrdili su da je 145 ljudi umrlo od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata. To je značajan pad u odnosu na rekordan broj od 900 preminulih 27. marta.

Plaže u Italiji spremne su za otvaranje

U Španiji dnevni broj umrlih pao je ispod 100 prvi put od kada su uvedene stroge mjere. Međutim, stručnjaci upozoravaju da još uvijek treba biti oprezan kako ne bi došlo do drugog vala zaraze, piše BBC. 

Restorani, barovi, kafići, frizeri i trgovine otvorit će se za rad širom Italije, ali na snazi će ostati mjera socijalnog distanciranja. 

Katolička crkva priprema se za održavanje misa, ali i tamo će socijalna distanca biti temeljna mjera, a bit će obavezno nositi i zaštitne maske. I ostalim vjerama bit će dopušteno držati mise. 

Plaže u Italiji spremne su za otvaranje.

Broj aktivnih slučajeva iznosi 68.351

U saopćenju se navodi kako broj aktivnih slučajeva iznosi 68.351. Do danas je zaraženo 225.435 osoba. Broj oporavljenih u odnosu na jučer veći je za 2.366 slučajeva i iznosi 125.176.

I danas dolazi do pada broja pacijenata smještenih na odjelima za intenzivnu njegu. Tako je taj broj smanjen s jučerašnjih 775 na današnjih 762. 

Podaci Civilne zaštite pokazuju da je u zemlji do danas obavljeno 3.004.960 testiranja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.