NEGATIVNE REAKCIJE Video je pogrešan i neukusan

Volkswagen se izvinio zbog rasističke reklame za Golf: Stidimo se

Avaz.ba
21.05.2020 23:04

Spot napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama

Foto: VW

Njemački automobilski koncern Volkswagen izvinio se zbog jedne internetske reklame koja je izazvala brojne negativne reakcije zbog, kako su mnogi ocijenili, rasističkog sadržaja, prenose u četvrtak njemački mediji.

- Video je pogrešan i neukusan. Stidimo se zbog tog objavljivanja i ne možemo objasniti kako je do toga došlo - saopćio je koncern Volkswagen, a prenose mediji.

Spot, koji je napravljen specijalno za distribuciju preko Instagrama, prikazuje animaciju u stop-motion tehnici, s likom crnog čovjeka kojeg kroz spot vodi velika bijela ruka i na kraju ga ubaci u kuću ispred koje je parkiran Volkswagenov model Golf.

  • Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom
    Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom Foto: VW

Animirana slova koja se pretapanjem pojavljuju pred kraj spota u jednom trenutku jasno ispisuju uvredljivi rasistički pojam "Neger" (Crnčuga).

Portparol inicijative Crni građani Njemačke Tahir Dela (Della) izjavio je kako spot ima "totalno rasistički" učinak.

Premijer savezne pokrajine Donja Saska Stefan Vajl (Stephan Weil), koji zbog državnog suvlasništva sjedi u upravnom odboru Volkswagena, spot je nazvao "nedvosmisleno rasističkim i uvredljivim" te najavio raspravu na čelu koncerna na tu temu.

Komentari po društvenim mrežama Volkswagenu predbacuju licemjerje jer je u prvoj reakciji na kritike da se radi o rasističkom uratku koji asocira i na kolonijalnu povijest Afrike, automobilski koncern reagirao s nerazumijevanjem.

- Vjerojatno možete pretpostaviti da smo šokirani i iznenađeni činjenicom da je naša Instagram story do te mjere shvaćena pogrešno - saopćio je koncern početkom sedmice, kada su se pojavile prve kritike po društvenim mrežama.

Volkswagen je u izvinjenju također naveo da se "ako ni zbog čega drugog, a ono zbog povijesti koncerna" u Volfsburgu oprezno odnose prema ovakvim temama.

Volkswagen je nastao kao projekt nacističkog režima s ideološkom pozadinom, namijenjen opskrbi građana Njemačke automobilima. VW je bio aktivan i u proizvodnji ratnih vozila.

Komentari

NA VRH