NESLAGANJA Poručio zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova

Moskva kaže da nema novog Otvorenog neba ako se SAD povuče

Vašington je u četvrtak objavio povlačenje iz sporazuma o zajedničkom vojnom nadzoru zračnog prostora, zbog ruskog nepoštioanja odredbi sporazuma

Avaz.ba
23.05.2020 21:41

Sporazum Otvoreno nebo potpisan još 1992. godine

Foto: Agencije

Rusija ne vidi šansu za novi dogovor u slučaju američkog povlačenja iz sporazuma Otvoreno nebo koji omogućuje nadlijetanje teritorija druge zemlje zbog provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja, poručio je u subotu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.

Ne postoje šanse za novi dogovor koji bi zamijenio postojeći sporazum - kazao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov za državnu televiziju. 

Dodao je da oni, također, ne trebaju takve mogućnosti. 

- Postojeći sporazum savršeno funkcionira i garantira evropsku sigurnost - istakao je Rjabkov.

Naglasio je da, čak i ako Rusija prihvati sve američke zahtjeve, ne očekuje da će se SAD pridržavati sporazuma.

Vašington je u četvrtak objavio povlačenje iz sporazuma Otvoreno nebo o zajedničkom vojnom nadzoru zračnog prostora, zbog ruskog nepoštioanja odredbi sporazuma, što je izazvalo međunarodnu zabrinutost, dok su druge članice NATO-a istaknule da žale zbog američke odluke.

Međutim, Rusija odbacuje američke navode o kršenju sporazuma, koji je potpisan je 1992., a njegova primjena je započela 2002. godine. Od tada je izvedeno više od 1.500 promatračkih letova. 

Sporazum je potpisalo 35 zemalja i omogućuje da države nadlijeću teritorije zemalja potpisnica radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja.

Komentari

NA VRH