SJEDINJENE DRŽAVE

Porodica Flojd u programu uživo CNN-a postavila pitanje šefu policije

Želim da znam da li će donijeti pravdu za mog brata i uhapsiti i osuditi sve policajce, upitao je novinarku brat Džordža Flojda

Javili se u program CNN-a. Screenshot

Avaz.ba

2.6.2020

Reporterka CNN-a Sara Sidner izvještavala je uživo iz Mineapolisa sa protesta koji su zapalili Ameriku nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd), kad ju je u sred rečenice prekinuo kolega Don Lemon i rekao joj da porodica preminulog ima pitanje za šefa policije tog grada. Lemon je rekao da Flojdov brat Filonis želi da postavi pitanje Arodondu preko nje.

Sara se odmah okrenula ka šefu policije koji je stajao u blizini okružen novinarima i demonstrantima. Flojdov brat postavio je potom pitanje preko videoveze.

- Želim da znam da li će donijeti pravdu za mog brata i uhapsiti i osuditi sve policajce (koji su učestvovali u incidentu op.a.) – upitao je Filonis Saru, koja je proslijedila pitanje šefu policije Medariju Aradondu.


- Za porodicu Flojd: ako šutite ili ne intervenirate, za mene je to saučesništvo. Ne vidim da je nivo razlikovanja išta drugačiji. Naravno, optužnice i odluke u vezi toga morat će da idu preko našeg ureda okružnog tužioca i sigurno FBI sprovodi istragu, ali želim da kažem Flojdovoj porodici da moja odluka da otpustim sva četiri policajca nije zasnovana na nekoj vrsti hijerarhije. Gospodin Flojd je umro u našim rukama i ja na to gledam kao na saučesništvo – rekao je Aradondo, izvinjavajući se porodici.

Kazao je da ne vidm razliku između postupka policajca koji je držao Flojda i nereagiranja ostale trojice policajaca.

- Ali ishod je isti – on više nije sa nama. Ako šutite i ne reagirate, saučesnik ste - dodao je.

Filonis je zatim kazao da ima dovoljno dokaza da se otpuste policajci.

- Stoga imaju dovoljno dokaza i da ih uhapse. Ne znam kome on to govori, ali potrebno mi je da on to uradi jer mi svi slušamo. Crni životi su važni – zaključio je Filonis.

Sara Sidner. Screenshot

S obzirom na to da je ovo bila prva komunikacija između šefa policije i Flojdove porodice, a ujedno i prvi ovakav posredni videointervju, Sara je bila vidno uzbuđena.

- Ne mogu da ti ispričam, Done, šta mi se događa dok ih slušam kako razgovaraju sa šefom policije preko mene. Čuti bol u glasu Flojdove porodice i prenijeti ga… Nadam se da sam uradila pravu stvar za njih jer znam da su veoma povrijeđeni – rekla je Sara, boreći se sa suzama.

- Čuli ste šta je rekao. Svaki policajac koji nije progovorio je saučesnik. Ovo je rekao šef policije. Da li ste ikada čuli da je šef policije rekao da je to saučesništvo?! Ja nisam, a izveštavam 12 godina sa protesta – u nevereci je dodala, izražavajući nadu da je prenela ono šta je porodica želela da kaže.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.