ODGOVOR NA ŠPEKULACIJE Nakon neslaganja s predsjednikom Donaldom Trampom

Bijela kuća: Esper je još na funkciji ministra odbrane

Tramp je početkom sedmice rekao da bi mogao upotrijebiti vojsku u državama koje ne uspiju da smire proteste praćenje nasiljem zbog smrti Džordža Flojda

Srna

Bijela kuća

Foto: AFP


Iz Bijele kuće potvrđeno je da ministar odbrane Mark Esper još obavlja tu funkciju, pošto su se pojavile špekulacije da američki predsjednik Donald Tramp (Trump) želi da ga ukloni iz Pentagona zbog njegovih komentara o protestima.

- Ministar odbrane Esper još obavlja tu dužnost i ako predsjednik izgubi vjeru u njega, onda ćemo to saznati - rekla je portparolka Bijele kuće Kajli Mekinani na konferenciji za novinare.

Nešto ranije, Esper je izjavio da za sada ne podržava aktiviranje Zakona protiv pobune radi raspoređivanja aktivnih oružanih snaga s ciljem smirivanja građanskih protesta.

Tramp je početkom sedmice rekao da bi mogao upotrijebiti vojsku u državama koje ne uspiju da smire proteste praćenje nasiljem zbog smrti Džordža Flojda (George Floyd) koji je umro dok je bio pod policijskim nadzorom u Mineapolisu.

Da bi vojska bila angažovana na teritoriji SAD, analitičari navode da Tramp mora da aktivira Zakon protiv pobune, a to je posljednji put učinjeno 1992. godine kao odgovor na nemire izazvane smrću Rodnija Kinga u Los Anđelesu.

  • Protesti u SAD

    Protesti u SAD

    Foto: AFP


Vojska je za svaki slučaj prerasporedila 1.600 vojnika u aktivnoj službi u predgrađu Vašingtona. Trampova prijetnja da će aktivirati vojnike iz aktivne službe naišla je na kritike i u oružanim snagama i Kongresu.  

Više o temi George Floyd

DEMONSTRACIJE
Na Ambasadu SAD u Atini bačene vatrene bombe
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na